Acasă Tehnologie Noi reguli pentru utilizarea dronelor

Noi reguli pentru utilizarea dronelor

Primele norme la nivelul Uniunii Europene privind utilizarea civilă a dronelor au fost aprobate, joi, de negociatorii Parlamentului European și de Consiliu.

Acordul urmează să fie aprobat de Consiliul de Miniștri și de Parlamentul European, înainte ca acesta să intre în vigoare.

Conform acordului, proiectarea și fabricarea dronelor trebuie să respecte cerințele UE privind siguranța, securitatea și protecția datelor cu caracter personal. Comisia Europeană va defini cerințele necesare pentru  certificarea dronelor în funcție de caracteristicile acesteia, de zona de operare și de tipul de operațiune.

Toate dronele care dezvoltă la impact o energie mai mare de 80 Jouli precum și dronele care prezintă risc pentru securitatea și viața privată vor fi înregistrate în sistemele naționale armonizate la nivel European.

Se previzionează că dronele vor reprezenta 10% din piața aviației din UE în următorii 10 ani, ceea ce reprezintă aproximativ 15 miliarde de euro pe an. Potrivit Comisiei Europene, industria dronelor ar putea crea în UE aproximativ 150.000 de locuri de muncă până în 2050.

Regulamentul aprobat actualizează legislația UE privind siguranța în sectorul aviației. Având în vedere că traficul aerian se va dubla în deceniile următoare, obiectivul este de a crea un sistem mai flexibil care să permită identificarea rapidă și eficientă a potențialelor amenințări. Vom menține un nivel ridicat de siguranță fără a afecta competitivitatea Industriei europene.

Raportorul Marian-Jean Marinescu spune despre acord că „este o veste foarte bună pentru pasageri și industria aeronautică și sunt mulțumit că am reușit să introduc toate propunerile PE în textul final”.

 

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…