Acasă Economie Petroyuan: China vinde contractele futures

Petroyuan: China vinde contractele futures

China, cea de-a doua cea mai mare economie a lumii  și cel mai mare cumpărător de petrol din lume,  este gata să-și comercializeze propriile contracte futures pe bază de yuani, pentru a marca tranziția sa pe lista de prețuri pentru hidrocarburi.

Această nouă abordare a Chinei este o provocare pentru comerțul cu petrol realizat în mod tradițional în dolari.

China va lista contractele futures pe piața valutară locală în Shanghai pe 26 martie, potrivit ordonatorului de valori mobiliare al țării. Tranzacționarea va fi orientată spre străini și va fi prima inițiativă de acest gen de la prima încercare a Chinei de a încheia un contract intern în 1993.

Prin acest demers, China caută să consolideze poziția yuanului. Scepticii spun că investitorii  internaționali se vor întoarce în continuare la dolarul pentru a evita controlul rigid exercitat de guvernul central asupra economiei chineze prin cotele sale de cumpărare a petrolului.

Bloomberg a citat unul dintre critici, Michal Meidan, analist la firma de consultanță Energy Aspects Ltd, care a spus că această mișcare este doar un prim pas al Chinei pentru a câștiga statutul de agent de stabilire a prețului la petrol.

Contractele de petrol futures vor apărea la Bursa Shanghai International Energy Exchange, o unitate a Bursei de Futures din Shanghai, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare, Chang Depeng, vineri, într-o conferință de presa la Beijing.

China este cel mai mare consumator de petrol din lume, cumpărând aproximativ 8,43 milioane de barili pe zi, pentru a satisface cererea atât din partea autorităților publice, cât și a rafinăriilor independente.

Importurile de țiței către China au atins un nou record în ianuarie 2018, ajungând la 9,57MBPD, în timp ce importurile de gaze naturale au crescut și ele la 7,7 milioane tone (import lunar), conform BloombergAsia și ETEnergyWorld.

 

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …