Acasă Extern Regimul iranian arestează protestatarii

Regimul iranian arestează protestatarii

Autoritățile iraniene operează arestări în rândul protestatarilor în toate orașele țării.

Autoritățile iraniene au anunțat că tulburările provocate de străinătate în țară au fost compromise, adăugând că presupușii orchestranți ai protestelor au fost reținuți.

Autoritățile au început să rețină protestatarii la sfârșitul lunii decembrie, iar majoritatea participanților au fost deja eliberați, a relatat mass-media locală, citând un purtător de cuvânt al poliției.

„Oamenii și protestatarii care au avut cereri de drept au fost separați de organizatori, iar cei care conduc [revoltele] și infractorii au fost identificați și arestați”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției Said Montazer-al-Mahdi. Potrivit acestuia, autoritățile judiciare au eliberat majoritatea participanților obișnuiți, păstrând în arest  „principalii vinovați” și „sabotorii”.

Garda Revoluționară, o instituție similară Securității ceușiste,  a afirmat într-o declarație postată pe site-ului Garda Sepahnews că „oamenii revoluționsri [n.r. – pro-regim] împreună cu zeci de mii de forțe Basij [n.r.- o Direcție a Gărzii Revoluționare], poliția și Ministerul de Innormațiilor au rupt lanțul [de neliniște] creat … de Statele Unite, Marea Britanie, regimul sionist [Israel ], Arabia Saudită, de ipocriți și de monarhiști”.

Pe 28 decembrie, în iran,  protestele antiguvernamentale împotriva creșterii prețurilor la alimente și combustibili.În timpul protestelor, mai mult de 45 de persoane au fost ucise și peste 450 de persoane au fost arestate.

Potrivit ziarului Al-Akhbar, procurorul general al Iranului Mohammad Jaafar Montazery, a acuzat Statele Unite  că au înființat două centre de susținere a revoltelor din Iran , la Erbil în Irak și  la Herat în Afganistan.

Autoritățile iraniene susțin că mai mult de 450 de persoane au fost arestate pentru participarea la revolte și că toate acestea vor fi aduse în fața justiției în viitorul apropiat.

Protestele au izbucnit în mai mult de 80 de orașe pe întreg teritoriul țării.

Vorbind la un miting din Teheran, Akhmed Khatami, membru al Consiliului de experți al Guvernului iranian, a declarat că „poporul iranian va reduce la tăcere vocile agenților străini care vorbesc în numele președintelui american Donald Trump și prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu”.

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de demonstrații, au solicitat respectarea drepturilor civile ale protestatarilor și abținerea de la violență atât a protestatarilor cât și a poliției. Statele Unite au numit protestele din Iran o revoltă populară și au promis să sprijine participanții la demonstrațiile în masă.

Regimul politic de la Teheran a organizat manifestații pro-guvernamentale ca reacție împotriva protestelor antiguvernamentale. Acestea ocupă străzile de cinci zile. Manifestanții pro-regim a scandează „Moartea în America! Moartea în Israel! Moarte britanicilor!”.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…