Acasă Extern Soldații francezi intră în zona de nord a Siriei

Soldații francezi intră în zona de nord a Siriei

Personalul militar francez a fost trimis în Siria și acum patrulează zonele din nordul țării, sub controlul Forțelor Democrate Siriene conduse de kurzi (SDF), potrivit unor relatări ale agenției de știri Kurdistan 24, citând Rezan Gilo, șeful apărării kurdistanului sirian.

Un număr necunoscut de trupe franceze au intrat în orașul de frontieră Tell Abyad și în orașul Manbij în această după-amiază după ce trupele americane s-au retras.

Turcia a amenințat în mod repetat că va ataca orașul Manbij și alte părți ale Siriei de nord după operațiunea sa militară transfrontalieră de succes din Afrin.

La 29 martie, președintele francez Emmanuel Macron a promis că va trimite trupe în zonă pentru a descuraja orice agresiune a Turciei, potrivit cotidianului Le Parisien.

Ziarul a susținut că detașarea trupelor din Armata Franceză în Siria este coordonată cu SUA, care operează deja o serie de instalații militare în toate zonele controlate de SDF din Siria.

Această ultimă dezvoltare pare să indice faptul că președintele american Donald Trump se referă la Franța, când a spus că SUA vor părăsi foarte curând Siria „pentruca  alții să aibă grijă de ea”.

Erdogan este „întristat” de „poziția greșită” a lui Macron, în timp ce Franța își folosește forțele pentru a-i susține Kurzii

Deși președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este întristat de „poziția greșită” a lui Macron privind operațiunea anti-SDF a Turciei din Siria, este neclar dacă este dispus să continue cu asaltul planificat asupra altor zone deținute de SDF lângă granița dintre Siria și Turcia în lumina prezenței soldaților francezi în calea soldaților turci.

Turcia a fost mult timp ostilă față de SDF, deoarece consideră că grupul este afiliat Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este desemnat organizație teroristă de către SUA, UE și Turcia, și a dus timp de peste trei decenii un război sângeros împotriva Ankarei.

Armata turcă a lansat operațiunea Olive Branch (Ramură de Măslin) în ianuarie pentru a elimina milițiile kurde SDF din zonele din nordul Siriei de lângă granița sudică a Turciei. Ofensiva a generat câștiguri teritoriale considerabile pentru militanții sprijiniți de Turcia, care au eliminat forțele kurde din Afrin și din așezările din jur.

 

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…