Acasă Extern Sri Lanka anulează starea de urgență

Sri Lanka anulează starea de urgență

Sri Lanka a impus măsura stării de urgență pe 6 martie ca răspuns la izbucnirea violenței împotriva comunităților musulmane.

Violențele au afectat sute de locuințe  și firme aflate în proprietatea musulmanilor.

Două persoane au fost ucise, aproape 450 de case deținute de musulmani și magazine deteriorate și 60 de vehicule arse în atacurile care au avut loc  în cartierul central Kandy.

Interdicțiile prin apelarea la starea de urgență au fost impuse pentru a atenua tensiunea socială.

Majoritatea populației din Sri Lanka este de religie budistă. Violența a crescut în țară  începând din 2012. Se spune că violența este alimentată de grupuri budiste puternice.

Budiștii acuză  musulmanii că forțează oamenii să se convertească la islam și să vandalizeze siturile arheologice budiste. Zeci de situri religioase musulmane au fost de asemenea deteriorate.

Poliția a arestat până acum aproape 300 de persoane, inclusiv un lider al organizației budiste, pentru instigare la violență.

Starea de urgență permite autorităților din Sri Lanka să aresteze și să rețină suspecții pentru perioade lungi de timp, dacă consideră necesar.

Sute de militari au fost trimiși în zona Kandy, iar gazele lacrimogene a fost folosite pentru grupurile care nu au respectat restricțiile guvernamentale.

Președintele Maithripala Sirisena după ce a evaluat siguranța publică a anunțat duminică pe contul său de Twitter că ridică măsura stării de urgență.

Interdicțiile la nivel național privind postările pe social media, inclusiv Facebook, au fost ridicate la începutul acestei săptămâni.

A fost pentru prima oară în șapte ani când Sri Lanka a impus măsura stării de urgență.

Sri Lanka s-a aflat sub măsura stării de urgență timp de aproape trei decenii când guvernul a luptat cu rebelii Tamil în războiul civil care s-a încheiat în 2009.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…