Acasă Extern SUA amenință cu acțiuni împotriva Iranului

SUA amenință cu acțiuni împotriva Iranului

Statele Unite au amenințat luni cu o acțiune unilaterală împotriva Iranului după ce Rusia a respins  cererea adresată Consiliul de Securitate al ONU despre implicarea Teheranului în înarmarea  grupului houthi din Yemen.

„Dacă Rusia va continua să acopere Iranul, atunci SUA și partenerii noștri trebuie să ia măsuri pe cont propriu. Dacă nu putem acționa prin intermediul Consiliului de Securitate, atunci trebuie să luăm propriile acțiuni „, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley reporterilor, în timpul vizitei în capitala Hondurasului, Tegucigalpa.

Ambasadorul Haley nu a specificat ce fel de acțiune ar putea fi luată.

Veto-ul Rusiei a fost o înfrângere pentru Statele Unite, care a făcut lobby timp de mai multe luni pentru ca Iranul să fie tras la răspundere de către Națiunile Unite, amenințând în același timp să renunțe la Acordul cu Iranul încheiat în 2015 de reducere a programului nuclear iranian pe care SUA îl consideră  „un defect dezastruos”.

Președintele Donald Trump a avertizat aliații europeni luna trecută că trebuie să se angajeze până la jumătatea lunii mai pentru a colabora cu Washingtonul pentru a îmbunătăți Acordul cu Iranul. Marea Britanie a redactat o rezoluție ONU care a eșuat la consultarea cu Statele Unite și Franța.

La proiectul inițial de reînnoire a sancțiunilor asupra houthi din Yemen s-a adăugat condamnarea Iranului pentru încălcarea embargoului privind înarmarea acestei grupări și includea angajamentul Consiliului de Securitate de a acționa asupra acestuia.

Proiectul de rezoluție a avut 11 voturi pentru, două împotrivă – Rusia și Bolivia, în timp ce China și Kazahstan s-au abținut.

Rusia a pus la îndoială concluziile raportului făcut de experți din Statele Unite, care a fost prezentat Consiliului în luna ianuarie.

O rezoluție a Consiliului de Securitate pentru a fi adoptată are nevoie de nouă voturi în favoare, fără exercitarea dreptului de veto de către Rusia, China, Statele Unite, Franța sau Marea Britanie.

În urma votului eșuat, Consiliul de securitate a adoptat un proiect al Rusiei care nu menționează Iranul și a reînnoit, timp de un an, regimul de sancțiuni pentru Yemen.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…