Acasă Diverse Assange are statut diplomatic

Assange are statut diplomatic

Fondatorul WeakiLeaks, Julien Assange, are cetățenie ecuadoriană, are statut diplomatic acordat de Ecuador, dar nu este sigur că va putea părăsi în condiții de securitate ambasada Ecuadorului din Londra.

Ministerul de externe al Ecuadorului a confirmat acordarea cetățeniei pentru  Julian Assange, în timp ce Marea Britanie a negat acordarea statutului diplomatic pentru Assange. Ecuador a solicitat statut diplomatic pentru Assange, dar purtătorul de cuvânt al Regatului Unit al Marii Britanii și al Commonwealth-ului a declarat că Marea Britanie a respins cererea.

Fostul ambasador al Marii Britanii, Craig Murray, a contestat respingerea de către British Foreign Office a unei cereri adresate de guvernului ecuadorian cu privire la acordare statutului diplomatic pentru Julian Assange.

Guvernul ecuadorian „are tot dreptul de a-l numi pe Assange, acum un cetățean ecuadorian, în calitate de diplomat ecuadorian dacă dorește acest lucru. Ecuadorul nu poate spune în Marea Britanie ci poatea avea statutul de diplomat în Marea Britanie”, a scris Murray site-ul web.

Diplomatul a subliniat însă că nu știe că Ecuadorul a notificat Marea Britanie despre statutul diplomatic a lui Assange, ca membru al personalului diplomatic al misiunii sale.

Pentru a-și susține ipoteza, Murray s-a referit la Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, un tratat care stabilește cadrul legal pentru relațiile diplomatice dintre țări, inclusiv baza imunității diplomatice.

„Acesta este punctul cheie: un membru al personalului aflat sub conducerea misiunii a intrat deja în țară înainte de numire, și imunitatea diplomatică începe de la momentul notificării numirii și NU din momentul în care este acceptat”, a scris Murray, citând documentul.

Diplomatul a subliniat, de asemenea, că, dacă Ecuadorul a notificat guvernul britanic cu privire la Assange ca membru al personalului diplomatic, Marea Britanie ar fi putut să refuze doar prin declararea lui Assange persona non grata.

„Aceasta nui înlătură imunitatea diplomatică care a început în momentul în care a fost anunțat, continuând până când i se dă șansa de a părăsi țara într-un termen rezonabil”, a explicat Murray.

Ministerul de Externe din Ecuador a confirmat, joi ,acordarea cetățeniei fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, la cererea acestuia, în luna septembrie. Ministerul a mai spus că Assange nu va părăsi ambasada din Londra, deoarece nu există garanții de securitate. Ecuador a solicitat statut diplomatic pentru Assange, dar purtătorul de cuvânt al Regatului Unit al Marii Britanii și al Commonwealth-ului a declarat că Marea Britanie a respins cererea.

Assange trăiește în ambasada Ecuadoriană din Londra de la data când a primit azil politic,  în anul 2012.

În 2010, autoritățile suedeze au inițiat o investigație privind acuzațiile de viol împotriva lai Assange, care s-a opus interogării în Suedia, din cauza temerii că ar putea fi extrădat în Statele Unite ale Americii în legătură cu dezvăluirea WikiLeaks de documente secretizate.

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…