Acasă Extern Iordania lansează ofensiva diplomatică

Iordania lansează ofensiva diplomatică

Iordania lansează o ofensivă diplomatică înaintea potențialei recunoașteri din partea SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

în cursul săptămânii viitoare este de așteptat ca Președintele american Donald Trump să recunoască Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, o mișcare pe care Iordania spune că este „alarmantă și îngrijorare”

Iordania a început consultări cu privire la convocarea unei întâlniri de urgență a Ligii Arabe și a Organizației Cooperării Islamice (OIC) înainte mișcării preconizate de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Un înalt oficial din Administrație Trump a declarat vineri că Președintele american a făcut, probabil, o declarația controversată în discursul de miercuri, recunoscând că Ierusalimul ar putea să dezvolte decenii de politică americană și, eventual, să inflameze tensiuni în Orientul Mijlociu.

Iordania, care deține în prezent președinția Summit-ului arab, va convoca membrii celor două organisme de conducere pentru „discuta despre modalitățile de a face față consecințelor unei astfel de decizii care alarmează și îngrijorează”, a declarat o sursa diplomatică iordaniană pentru Agenția de știri Reuters.

Decizia Statelor Unite „ar putea să împiedice toate eforturile pentru a continua procesul de pace și ar risca o foarte mare provocare a țărilor arabe și musulmane și a comunităților musulmane din Occident”, a declarat sursa diplomatică, solicitând anonimatul.

Regele Abdullah al Iordanie, din Dinastia Hașemită (care descinde din Mahommed)  este custodele așezămintelor musulmane din Ierusalim, astfel Ammanul este sensibil la orice schimbare de statut a Ierusalimului.

Anunțul planificat de Președintele Donald Trump, de recunoaștere a Ierusalimului ca fiind capitala Israelului, care se abate de la politica promovată de președinții anteriori ai SUA cu privire la statutului Ierusalimului, a atras critici din partea Autorității Palestiniene și a lumii arabe.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat, iar comunitatea internațională nu recunoaște pretenția Israelului asupra întregului oraș, care găzduiește locuri sfinte ale religiilor mozaică,creștină și musulmană.

Iordania a pierdut Ierusalimul de Est și Cisiordania în favoarea Israelului în timpul războiului arabo-israelian din 1967 și declară că soarta orașului ar trebui decisă numai prin negocieri, la sfârșitul unei soluționări definitive.

„Este esențial să nu se ia decizii unilaterale care să schimbe statu-quo-ul istoric al Ierusalimului ca oraș ocupat, soarta acestuia trebuie să fie hotărâtă în discuțiile finale privind statutul, într-un pachet general de pace”, a adăugat sursa diplomatică iordaniană.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…