Acasă Economie Davos: Premierul Modi apără globalizarea

Davos: Premierul Modi apără globalizarea

Primul ministru indian, Narendra Modi, a susținut, marți, primul dirscurs la Forumul Economic Mondial de la Davos. Modi a vorbit în limba hindi și  a cerut acțiuni comune privind schimbările climatice și cooperarea economică. Deși nu a menționat numele președintelui american Donald Trump, premierul Modi a criticat creșterea protecționismului. 

„Dorința lor (liderilor lumii) nu este doar să se salveze de globalizare, ci să schimbe fluxul natural al globalizării”, a spus Modi.

Narendra Modi se află în fruntea unei mari delegații guvernamentale și de afaceri având ca scop prezentarea Indiei ca o putere economică dinamică, cu potențial rapid de creștere.

Prețența și discursul de deschidre al premierului Modi sunt un moment de triumf după o perioadă când Occidentul l-a avitat datorită faptului că nu a reușit să împiedice revoltele comunitare în provincia natală. Prezența sa la forum reprezintă recunoașterea Indiei ca putere economică și geopolitică.

Anindya Bakrie, director executiv al societății media PT Bakrie Global Ventura, parte a conglomeratului Bakrie din Indonezia, a declarat că remarcile lui Modi au fost un contrast binevenit față de izolaționismul american.

Arun Kumar, președinte și CEO al companiei de contabilitate KPMG din India, a declarat: „Modi a stabilit unde se situează India în ceea ce privește preferința sa pentru o lume multi-polară și multiculturală”.

Președintele american Donal Trump a amenințat că se va retrage din acordul nord-american privind comerțul liber, dezaprobă acordul global privind schimbările climatice și critică instituțiile globale, inclusiv ONU și NATO.

Discursul lui Modi a reiterat câteva dintre punctele făcute de președintele chinez Xi Jinping la summitul de anul trecut de la Davos, dar el nu a reușit să genereze același entuziasm. Cu un an în urmă, Xi Jinping, vorbind  înainte de inaugurarea președinției lui Trump, a poziționat China ca putere economică mondială, promițând o mai mare deschidere spre globalizare.

Deși anul acesta președintele Xi Jinping nu participă la Forumul Mondial, discursul său de anul trecut a fost văzut ca un moment cheie în încercarea Chinei de a umple un gol creat Statele Unite.

India, una dintre cele mai mari economii din lume, cu o contribuție majoră la poluare, a declarat că dorește să-și onoreze angajamentul de a protecție a mediului.

Premierul Modi a subliniat reformele economice și politicile pe care administrația sa le adoptă.  El a spus că în timpul mandatului său, guvernul a eliminat aproximativ 1400 de legi arhaice. „Îndepărtăm birocrația și punem covorul roșu”, a spus Modi.

Unii lideri au declarat că India are încă mult de făcut pentru a atrage mai multe investiții, în prim plan fiind eliminarea birocrației, combaterea corupției și acțiunile antipoluare.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…