Acasă Intern Diplome de studii ilegale. Directorul general al Institutului Hurmuzachi, Eugen Popescu, zis „alchimistul”

Diplome de studii ilegale. Directorul general al Institutului Hurmuzachi, Eugen Popescu, zis „alchimistul”

Directorului general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, Teodoriu Eugen Popescu, i se spune, mai nou, „Alchimistul” și este directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni. Porecla și-a căpătat-o după ce a „transformat” o diplomă de școală profesională din Canada într-una de studii universitare în România (Universitatea din Oradea).

Cu diploma astfel „prelucrată”, Eugen Popescu a căpătat funcții și demnități înalte în aparatul de stat român, ajungând până la nivelul de a preda cursuri la Colegiul de Apărare, pe care l-a absolvit dealtfel într-un mod cu totul „original” (aspect asupra căruia vom reveni).

Ministerul Educației a aflat despre impostură, dar raportul de control zace pe biroul Ecaterinei Andronescu. Cum actualul ministru a mai fost acuzat în trecut că a tergiversat și alte anchete privind diplomele false de la aceeași Universitate din Oradea, publicația Cetățenul.net a solicitat intervenția procurorilor.

Reporterii publicației Cetățeanul.net, care au demarat ancheta jurnalistică în acest caz, au încercat să aibă o întânire cu Eugen Popescu, dar acesta a evitat întâlnirea. Totodată el a omis să răspundă la mai multe întrebări ce i-au fost adresate.

Universitatea din Oradea a eliberat o diplomă penală

În culisele guvernării mocnește un scandal care riscă să dea foc cel puțin la două ministere: cel al Educației și cel al românilor de pretutindeni. Directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, Eugen Popescu, este acuzat că a echivalat o diplomă din 1995 de la o școală de formare profesională din Canada (Collège des médecines douces du Québec) într-o diplomă de studii universitare de lungă durată la Universitatea de stat din Oradea, eliberată în iulie 2000.

Diplome de studii ilegale

Universitatea din Oradea a transformat studiile profesionale în studii universitare de lungă durată.

Potrivit legii, funcția de director general al institutului, aflat într-o vreme și în subordinea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), nu poate fi ocupată decât de o persoană cu studii superioare.

Oficial, Eugen Popescu prezintă o diplomă de licențiat în kinetoterapie la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Oradea (universitatea de stat). În realitate Universitatea din Oradea i-a eliberat diploma după ce i-a echivalat studiile efectuate la o școală profesională din Canada.

Diplome de studii fără foaie matricolă

Cetățeanul.net a solicitat oficial Universității din Oradea lămuriri cu privire la perioada anilor de studiu efectuați de Eugen Tiberiu Popescu și o copie de pe foaia matricolă a acestuia. În răspunsul oficial al Universității se menționează că Eugen Popescu nu a efectuat studiile la Universitatea din Oradea și că Universitatea nu este în posesia foii matricole, având în vedere că studiile au fost efectuate la Colegiul de Medicină Tradițională din Quebec.

Diplome de studii ilegale

Universitatea din Oradea recunoaște că Eugen Popescu nu a urmat studiile la Oradea, în contradicție cu ceea ce scrie pe diploma de licență eliberată „absolvent al Universității din Oradea”

Răspunsul dat de Universitatea Oradea este de neînțeles, având în vedere că pe diploma lui Eugen Popescu scrie „Diploma este însoțită de FOAIA MATRICOLĂ”. Legislația în vigoare la acea dată (Ordinul ministrului educației 5124/1999) obliga ca diplomele să fie însoțite de „foaia matricolă eliberată de instituţia de învăţământ superior absolvită” (art 24).

La rândul său, Eugen Popescu a confirmat pentru Cetățeanul.net că a efectuat studiile la un colegiu din Canada, nu la Universitatea de stat care i-a eliberat diploma.

„Am absolvit cursurile Alternative Medicine College of Canada (Collège des médecines douces du Québec), obținând diploma în “Anatomie, Physio-Pathologie, Naturologie, Phyto-Energetique, Bio-Energetique, Homeopathie”. La revenirea în țară, am înaintat Universității din Oradea, în vederea echivalării studiilor conform procedurii legale, toate documentele obținute ca urmare a absolvirii instituției de învățământ din Canada (…) În urma analizei acestor documente de către persoanele abilitate din cadrul Universității din Oradea (rector, sef de catedră etc.), precum și de către compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Educației Naționale, s-a concluzionat că “curriculum-ul parcurs acoperă paleta disciplinelor din planul de învățământ al secțiilor noastre de Kinetoterapie“, a comunicat Eugen Popescu, conform sursei citate.

Colegiul din Quebec este școală de formare profesională

Surse din cadrul Ministerului Educației au dezvăluit însă că așa-zisul colegiu de medicină tradiționalistă nu figurează între instituțiile de învățământ superior acreditate sau recunoscute de către Ministerul Educației din România, prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED). Numai această instituție poate recunoaște automat actele de studii obținute la universități din UE și universități de prestigiu din alte state sau poate cere susținerea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii.

Însă, Colegiul de medicină tradiționalistă absolvit de Eugen Popescu nu este nici măcar recunoscut ca instituție de studii superioare, fapt înscris chiar pe pagina de Internet a acesteia: „Educația oferită de Colegiu este certificată de către Departamentul Dezvoltării Resurselor Umane drept formare profesională (…) nu reprezintă o recunoaștere la nivel legal din partea Departamentului de Educație sau din partea Biroului Profesiilor din Québec”.

Pagina oficială a colegiului din Quebec certifică faptul că instituția oferă cursuri de formare profesională, nu de studii universitare.

Aceeași pagină avertizează că, inclusiv la nivelul asociațiilor profesionale ar putea fi nevoie de examene teoretice și practice pentru a deveni membru: „Educația oferită la Colegiu este recunoscută internațional de către numeroase asociații. Studenții noștri nu ar trebui să întâmpine probleme în căutarea și în aderarea la o asociație în Franța, în Canada sau în SUA. Fiți conștienți de faptul că unele dintre aceste asociații vă pot cere să dați un examen teoretic și unul practic pentru a deveni membru”.

Cum s-a putut ca o Universitate de stat din România să echivaleze o diplomă de școală de formare profesională cu studiile universitare de lungă durată este un mister pe care îl pot soluționa doar instituțiile abilitate ale statului.

Colegiul ”echivalat” în România nu este recunoscut de Ministerul Educației din Canada

Adresa semnată de directorul de comunicare al Ministerului Educației și Învățământului Superior din Canada: „Vă informăm ca la ora actuală, specializarea în medicină tradițională nu este oferită de nicio instituție de învățământ privat care să dețină acreditarea ministerului. Instituțiile private care oferă o astfel de specializare nu sunt recunoscute de Minister (…) O specializare urmată într-o astfel de instituție nu beneficiază de niciun statut oficial în concordanță cu regulile Ministerului sus menționat, iar rezultatele obținute nu sunt raportate către noi. In plus diplomele eliberate intr-un astfel de Institut nu au statut oficial”.

Sursa: Cetățeanul.net

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…