Acasă Extern Ex-președintele Braziliei condamnat la 12 de închisoare

Ex-președintele Braziliei condamnat la 12 de închisoare

Ex-președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, va fi închis pe timpul apelului împotriva condamnării la 12 ani de închisoare, a decis Curtea Supremă.

El este acuzat de luare mită, dar a cerut să rămână liber în timpul recursului.

Lula susține că acuzațiile sunt motivate politic și concepute pentru a-l împiedica să candideze la funcția de președinte în timpul alegerilor electorale din octombrie.

El este bine plasat în sondajele de opinie. Partidul Muncitorilor, din care face parte, a declarat că hotărârea a fost „o zi tragică pentru democrație și pentru Brazilia”.

Judecătorii Curții Supreme au luat decizia cu șase voturi ”pentru” și cinci voturi ”împotrivă”, după o sesiune de maraton care s-a încheiat în primele ore ale zilei de joi.

Demonstranții anti-Lula s-au sărbătorit.

Lula a fost președintele Braziliei în perioada 2003-2011.  Deși conduce în sondajele de opinie, rămâne o figură divizată.

Aproximativ 20.000 de persoane au protestat marți la São Paulo pentru închisoare imediată, în timp ce susținătorii săi s-au reunit în număr mare într-o demonstrație rivală.

Brazilienii sunt obișnuiți cu timpul îndelungat pentru sesiunile judecătorești în care se dau verdicte, dar această deliberare de 10 ore s-a simțit deosebit de lungă datorită atmosferei foarte încărcată.

Despre ce a fost decizia?

Până recent, inculpaților din Brazilia li s-a permis să rămână liberi până la epuizarea apelului final.

Cu toate acestea, Curtea Supremă de Justiție a avut în vedere o hotărâre din 2016 a unui tribunal inferior, potrivit căreia inculpații ar putea fi trimiși în închisoare după prima condamnare.

Lula a fost condamnat de prima instanță la la nouă ani și jumătate de închisoare, iar apelul, din luna ianuarie, a mărit sentința la 12 ani.

Acuzațiile au provenit dintr-o anchetă anti-corupție cunoscută sub numele de ”Operation Car Wash”, care a implicat politicieni de la vârful mai multor partide.

Cine este Lula?

Un fost activist al sindicatului din metalurgie, fiind primul lider de stânga care a ajuns să ocupe funcția de președinte al țării în aproape o jumătate de secol.

În timpul președinției sale, Brazilia a experimentat cea mai lungă perioadă de creștere economică în decurs de trei decenii, permițându-i administrației să cheltuiască cu generozitate bani pentru programe sociale.

Zeci de milioane de brqazilieni au fost ridicați din sărăcie datorită inițiativelor luate de guvernul său și a părăsit biroul președinției după două termene consecutive (maximul permis în Brazilia) cu ratinguri de popularitate record.

Ce este ”Operation Car Wash”?

În 2014, după ce Lula a părăsit funcția, procurorii au început să investigheze afirmațiile potrivit cărora directorii companiei petroliere Petrobras au acceptat mită în schimbul acordării de contracte firmelor de construcții.

Ancheta, numită Operațiunea Car Wash, a descoperit o imensă rețea de corupție care implica politicieni de la cel mai înalt nivel, din întreg spectrul politic, care au luat mită.

Lula însuși a fost acuzat pentru primirea unui apartament pe malul mării în valoare de aproximativ 3,7 milioane de reali (1,1 milioane de dolari), ca mită de la firma de inginerie OAS.

Apărarea spune că proprietatea lui Lula asupra apartamentului nu a fost niciodată dovedită și că acuzația se bazează pe cuvântul fostului președinte al OAS, el însuși condamnat pentru corupție.

Ce spune Lula?

Lula a descris lupta împotriva condamnării sale ca o continuare a luptei împotriva guvernării militare a Braziliei, care a încetat în 1985.

„Nu am acceptat dictatura militară și nu voi accepta această dictatură a procurorilor”, a declarat el luni, într-o adunare a suporterilor.

Ce se întâmplă în continuare?

Judecătorul care se ocupă de Operațiunea Car Wash, Sergio Moro, urmează să emită în câteva zile  un mandat pentru arestarea lui Lula.

Dar aceasta nu înseamnă neapărat că Lula va merge la închisoare timp de 12 ani.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…