Acasă Diverse ICR sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale

ICR sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie 2018, este marcată și în acest an de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări culturale. Evenimentele sunt dedicate atât Zilei Culturii Naționale, cât și debutului unei serii ample de proiecte care marchează Centenarul Marii Uniri. Programul reunește recitaluri de poezie, concerte, expoziții, spectacole de teatru, evenimente literare, proiecții de film și conferințe.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la ICR Londra se va desfăşura, pe 15 ianuarie, concertul Imago Mundi – „100”. Concertul evocă, printr-o fuziune originală de sonuri clasice şi folclorice, stilurile muzicale tradiţionale din regiunile istorice ale României. Imago Mundi, va prezenta, cu această ocazie, o incursiune într-un secol românesc de creaţie muzicală. Proiectul cuprinde lucrări culte, semnate de mari compozitori români, dar şi muzică tradițională din regiunile istorice ale României – Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Programul muzical va fi completat de proiecțiile foto și video realizate de Florin Ghenade.

Duminică, 14 ianuarie va avea loc concertul 100 de ani de muzică românească, la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, eveniment organizat de Accademia di Romania din Roma. Concertul va fi susținut de flautistul Matei Ioachimescu și de pianista Mara Dobrescu. În program sunt incluse lucrări de George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Petre Elinescu, Paul Constantinescu, Doru Popovici, Sigismund Toduță, Doina Rotaru, Cristian Lolea.

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și cu Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, propune, pe 13 ianuarie 2018, organizarea spectacolului „Dor de Eminescu”, în interpretarea actorului Ion Caramitru și a clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Spectacolul va avea loc la ora 19.00, în „Salonul Nobil” de la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, în cadrul „Anotimpului românesc”.

Cei doi artişti vor susţine spectacolul şi la Berlin. ICR „Titu Maiorescu” din Berlin, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Federală Germană, organizează, pe 15 ianuarie, un recital Eminescu în interpretarea actorului Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de către Aurelian Octav Popa. Totodată, la eveniment va participa academicianul Eugen Simion, care va susține o conferință despre rolul lui Mihai Eminescu, alături ceilalți mari clasici, în construirea literaturii române moderne.

Institutul Cultural Român de la Paris propune organizarea unui recital excepţional susţinut de pianista Suzana Bartal și violonistul Virgul Boutellis-Taft, pe 15 ianuarie 2018, la Sala Bizantină a Ambasadei României în Franţa. Concertul este de asemenea dedicat Centenarului creării României moderne. De asemenea, la ICR Paris, va avea loc, pe 17 ianuarie, recitalul de poezie românească Treptele Unirii – texte din poezia clasică și contemporană, în interpretarea actorului Emil Boroghină.

Actorul Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare și președinte al Fundației „William Shakespeare”, va interpreta, joi, 18 ianuarie 2018, spectacolul de poezie „Treptele Unirii” și la Reședința Ambasadorului României de la Bruxelles, Belgia. Evenimentul este organizat de ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei pentru celebrarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) și a Unirii Principatelor Române (24 ianuarie).

Tot cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 26 ianuarie, ca urmare a propunerii Ambasadei României în Republica Franceză, Institutul Cultural Român de la Paris organizează, în colaborare cu Centre Wallonie-Bruxelles (CWB) o reprezentaţie a spectacolului „Clara Haskil, prélude et fugue” de Serge Kribus, spectacol produs de Atelier Théâtre Jean Vilar din Belgia şi reprezentat în sala de spectacole a CWB.

Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, ICR Istanbul organizează concertul susținut de Iosef Ion Prunner și Cvartetul ARTMUZIK pe 12 ianuarie 2018, la Opera de Stat Süreyya. ICR Istanbul va organiza şi un recital excepțional, realizat împreună cu Ambasada României la Ankara, pe 16 ianuarie 2018. Concertul va fi susținut de pianistul Vlad Dimulescu.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Sala cu Orgă şi Ambasada României în Republica Moldova organizează, pe 16 ianuarie, un concert extraordinar de muzică clasică cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă şi va fi susţinut de: Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta maestrului Cristian Florea şi soliştii Radu Banariuc (vioară), Ştefan Negură (Nai) şi Ion Negură (flaut).

Ziua Culturii Naţionale este celebrată în fiecare an pe data de 15 ianuarie şi reprezintă data naşterii poetului Mihai Eminescu.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…