Acasă Extern Întâlnirea Erdogan și Rouhani

Întâlnirea Erdogan și Rouhani

Președintele iranian Hassan Rouhani a purtat miercuri discuții în Ankara cu omologul său turc, Tayyip Erdogan, înainte de un summit cu Rusia cu privire la conflictul sirian.

Cele trei țări lucrează împreună pentru a încerca să reducă violența din Siria, în ciuda faptului că au fost rivali în războiul civil sirian. Rusia și Iranul sunt cei mai puternici susținători ai președintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia susține insurgenții anti-Assad.

Rouhani a spus înainte de a părăsi Iranul că forțele străine care operează în Siria fără aprobarea guvernului din Damasc ar trebui să plece – o referire la Turcia și Statele Unite.

Turcia conduce o ofensivă în nord-vestul Siriei împotriva miliției kurde YPG și a promis să-și extindă campania în nord-estul țării. Damascul a descris ofensiva ca invazie ilegala.

„Iranul consideră că prezența forțelor străine în Siria, fără autorizarea guvernului sirian, ca fiind ilegală și trebuie oprită”, a afirmat Rouhani marți seara la televiziunea iraniană de stat.

Liderii Turciei, Iranului și Rusiei au declarat, miercuri, că este important să pregătească terenul pentru întoarcerea sirienilor strămutați de conflictul din țara lor, a informat televiziunea de stat iraniană.

De asemenea, a citat o declarație emisă la summitul celor trei președinți de la Ankara, conform cărora vor continua cooperarea „pentru a aduce pacea și stabilitatea în Siria”.

El a spus că la întâlnirea de miercuri cu Erdogan și președintele rus Vladimir Putin vor discuta despre reconstrucția Siriei, precum și despre o nouă constituție, parte a unui plan pentru o soluție politică care să pună capăt războiului de șapte ani.

Președintele american Donald Trump a declarat marți că dorește să scoată forțele americane din Siria, dar nu a oferit nici un calendar, deoarece consilierii săi avertizează cu privire la efortul care trebuie depus pentru a înfrânge statul islamic și pentru a stabiliza zonele recucerite.

Donald Trump a declarat într-o conferință de presă că Statele Unite „nu vor avea liniște până când gruparea ISIS nu va dispăre”, dar a sugerat că victoria este iminentă.

„Este timpul”, a declarat președintele Trump reporterilor, când a fost întrebat dacă este înclinat să retragă forțele americane.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…