Acasă Extern Merkel promovează în Polonia unitatea UE

Merkel promovează în Polonia unitatea UE

Cancelarul german Angela Merkel va sublinia, luni, legăturile bilaterale și necesitatea unității europene la întâlnirea cu oficialii polonezi, care are loc pe fondul diferențelor dintre aliați în legătură cu reformele judiciare poloneze, migrația și o nouă conductă de gaze.

Merkel se va întâlni luni cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și cu președintele Andrzej Duda, folosind cea de-a doua călătorie în străinătate de când a preluat al patrulea mandat de cancelar, pentru a sublinia angajamentul Germaniei față de fostul membru al blocului sovietic într-o perioadă de tensiuni sporite cu Rusia și cu Statele Unite.

Liderul german trebuie să liniștească Polonia cu privire la angajamentul Berlinului de a-și atinge obiectivele de cheltuieli militare ale NATO și de ai sprijini Uniunea Europeană, fără a încălca principiile fundamentale ale UE, care sunt contestate de schimbările judiciare din Polonia.

Mizele sunt ridicate, având în vedere creșterea partidelor anti-imigrație în Austria și Italia, și ar putea accentua tensiunile dintre Bruxelles și țările din Europa Centrală, cum este Polonia.

Michal Dworczyk, șeful biroului premierului polonez, a declarat pentru postul de radio privat TVN24 că cele două părți au multe de discutat.

Conducta de gaze naturale „North Stream 2” va fi una dintre problemele importante pe această agendă a reuniunii, precum și viitorul Uniunii Europene, viitorul buget al UE și multe alte chestiuni „, a spus el.

Conducta va transporta gazul rusesc către Germania, evitând tranzitul prin Ucraina. Proiectul are aprobarea Germaniei, dar Polonia a cerut să i se impună sancțiuni occidentale.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Joanna Kopcinska, a declarat că Varșovia speră „o cooperare bună și pragmatică cu Berlinul”.

Oficialii guvernului german spun că sunt optimiști având în vedere preocupările crescânde ale Poloniei cu privire la agresiunea militară a Rusiei, incertitudinea cu privire la schimbările de politică din SUA și pierderea Marii Britanii ca aliat care se opunea extinderii zonei euro.

„Merkel are șansa să clarifice cu guvernul polonez că democrații Europei trebuie să stea împreună împotriva lui Putin și Trump, de asemenea, de dragul Poloniei”, a declarat Franziska Brantner, purtătoarea de cuvânt a politicii externe a Verzilor germani.

Ministrul german de externe Heiko Maas, un social-democrat, a subliniat legăturile strânse dintre cei doi vecini în timpul întâlnirii de vineri cu ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz.

Cei doi miniștri au cerut renașterea Triunghiului de la Weimar, o platformă de cooperare politică între Germania, Franța și Polonia, creată în 1991. Miniștrii de externe din cele trei țări s-au întâlnit ultima dată la Weimar în august 2016.

„Vizita cancelarului Merkel arată că Germania are grijă să păstreze bune relații cu Polonia”, a declarat Michal Baranowski, șeful biroului de la Varșovia al Fondului German Marshall.

Legăturile dintre Germania și Polonia au devenit tot mai tensionate de când Partidul Conservator naționalist (PiS) a venit la putere în 2015,  iar Berlinul a respins apelurile PiS pentru reparațiile de război din Germania.

Cele două țări sunt în contradicție pentru proiectul de conducte de gaze Nord Stream 2 și cu refuzul Poloniei de a lua solicitanții de azil în cadrul unui sistem de cote la nivelul UE.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …