Acasă Tehnologie Micro robot magnetic pentru uz medical

Micro robot magnetic pentru uz medical

Inginerii de la Universitatea Purdue au dezvoltat un nou mini-robot magnetic denumit microTUM, care poate călători în interiorul corpului nostru.

microTUM măsoară doar 800 de microni lungime și 400 microni pe lățime.

Robotul cu microscale magnetizat (μTUM sau microTUM) are capete magnetice, permițând să fie controlate cu un câmp magnetic rotativ. Secțiunea de mijloc poate transporta medicamente sau poate îndeplini alte sarcini în scopuri medicale.

„Robotica la scară micro și nano reprezintă una dintre noile frontiere în sistemele inteligente de automatizare”, spune David Cappelleri, co-autor al unui studiu care descrie μTUM. In special, microrobotii mobili au aparut recent ca și candidați viabili pentru aplicații biomedicale, profitand de dimensiunile lor mici, de manipulare si de capacitatile de mișcare autonomă. Livrarea de medicamente orientate este una dintre aplicatiile cheie ale acestor nano-si microroboți.

Corpul uman este un mediu variat și ostil pentru un robot și trecerea prin el este o provocare. Forțele de fricțiune la scară microscopică pot face dificilă mișcarea microbotului, iar fluidele biologice adaugă rezistență. În plus, pentru că nu există prea multe materiale magnetice în mașina minusculă, este nevoie de un câmp magnetic relativ puternic pentru a o face să se miște.

Mișcarea cap-over-heels este esențială pentru mobilitatea μTUM, spune echipa. Nu numai că aceasta necesită un câmp magnetic mai mic, dar robotul păstrează întotdeauna ”un picior pe pământ”, permițându-i să facă  înclinări mai abrupte.

Cercetarea a fost publicată în revista Micromachines.

Sursa: Universitatea Purdue

5/5 - (19 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…