Acasă Diverse Mită de zeci de milioane de euro pentru generali din România în “afacerea Kongsberg”

Mită de zeci de milioane de euro pentru generali din România în “afacerea Kongsberg”

Un mare scandal de corupţie în care sunt implicaţi generali români şi o mare companie de armament din Norvegia s-a încheiat cu o condamnare la închisoare a directorului companiei Kongsberg Defence Communications.

Dag Tore Sekkelsten, fostul director pentru Europa de Est al companieie Kongsberg Defence Communications (KDC) a declarat în instanță că perioada 1999-2006 a dat şpăgi de zeci de milioane de dolari unor generali SIE şi STS din România, cu încuviinţarea companiei, pentru un contract de peste 200 de milioane de dolari.

În octombrie 2017, un tribunal din din Norvegia l-au condamnat pe Sekkelsten, la 4 ani şi 6 luni de închisoare. Sentința a fost atacată cu apel, care este în curs.

“Afacerea Kongsberg”

Scandalul de corupție cunoscut sub numele “Afacerea Kongsberg”a zdruncinat marea companie norvegiană din industria de armament şi produse de securitate, care este readusă în atenţie odată cu interesul acesteia pentru a obţine o nouă comandă de la statul român.

Compania KDC a livrat în România, pentru STS, Ministerul de Interne, Autoritatea vamală și Ministerul de Externe sisteme de comunicaţii securizate a căror valoare a depăşit 200 de milioane de dolari.

În perioada 2012-2013 un audit financiar făcut de PwC la KDC a descoperit la contractele derulate cu România plăţi suspecte de consultanţă şi servicii neefectuate care se ridică la zeci de milioane de dolari, bani plătiți în conturi din paradisuri fiscale.

În 2014, raportul de audit a ajuns la oficialitățile norvegiene care au declanșat o anchetă pentru suspiciuni de corupție.

Cum s-a dat mita?

Anchetatorii au susţinut că plăţile date ca mită au fost efectuate prin două companii din paradisurile fiscale Saint Vincent şi Grenada, înregistrate de un fost general din serviciile de informaţii româneşti şi un fost director adjunct al Agenţiei Naţionale de Comunicaţii, potrivit cotidianului norvegian Dagens Naeringsliv.

Sumele plătite ca mită ar fi fost de 180 de milioane de coroane norvegiene (circa 90 de milioane de lei), conform sursei citate.

Directorul de vânzări al companiei KDC ar fi dat 22 de milioane de dolari unui general român şi unui funcţionar cu grad înalt de la Agenţia Naţională de Comunicaţii, a relatat cotidianul Dagens Naeringsliv, în timpul derulării procesului penal împotriva lui  Sekkelsten.

O ală mită de 30 de milioane de lire sterline a fost virată de KDC pentru contracte de consultanță fictive.

Cine sunt generalii din România?

În 2016, au aparut informaţii neoficiale că DNA a cerut redeschiderea unui dosar privind suspiciunile de mită şi comisioane ilegale în contractele cu KDC. În mass media au fost vehiculate numele generalului (r) Dorelu Gavrilă Ţărmurean de la STS şi al generalului (r) Teodor Ileş.

Parchetul din Norvegia nu are jurisdicție să trimită în instanţă cetăţeni străini pentru fapte de corupţie săvârșite în afara ţării.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…