Acasă Cultură O migrantă aduce sunetul caprelor din Etiopia pe dealurile Italiei

O migrantă aduce sunetul caprelor din Etiopia pe dealurile Italiei

La doar câțva ani după ce a fugit din Etiopia, în 2010, Aguie Idea Gudeta a construit o afacere prosperă în Italia producând brânză de capră și produse de înfrumusețare.

Experiența ei este un exemplu strălucitor despre ceea ce pot obține migranții, dacă li se dă o mică șansă. Însă,ostilitatea crescândă față de noii veniți în Italia  va face mai dificilă contribuția străinilor în viitor.

„Mi-am creat spațiul și m-am făcut cunoscută, nu a existat nici o rezistență față de mine”, a declarat Gudeta pentru Reuters. „Dar (experiența) celor care vin acum … este în mod evident condiționată de ideologii bazate pe minciuni care pot crea teamă și respingere”.

Gudeta, în vârstă de 40 de ani, are casa în munții din regiunea Trentino din Valle dei Mocheni, o fortăreață a Partidului Ligii Nordului de extremă dreaptă, condusă de Matteo Salvini, noul ministru de Interne din Italia.

Unele sondaje de opinie spun că Liga este acum partidul cel mai popular din Italia, ca urmare poziției sale fără compromisuri față de sosirea, în ultimii cinci ani, a peste 650.000 de migranți, mulți din Africa Subsahariană.

Gudeta a fugit din orașul său natal, Addis Abeba, capitala Etiopiei, după ce a protestat împotriva așa-numitului „furt de resurse” – prin care guvernul etiopian a  vândut investitorilor străini imense suprafețe de teren și zăcăminte, care au stârnit furia autorităților locale.

Muncă grea

În mod ironic, în Italia, Gudeta a reușit să folosească terenul comunității locale în munții din nordul țării pentru a-și construi noua întreprindere, profitând de permisele care dau agricultorilor dreptul de acces la terenuri publice pentru a sprijini regenerarea teritoriului local prin susținerea naturii sălbatică.

„În timp ce am avut un alt loc de muncă, m-am ocupat de teren și animale, începând cu 15 capre. Astăzi am 180 de capre „, a spus ea.

Gudeta a angajat un coleg-migrant pentru a-și susține afacerea ”La Capra Felice”, și caută să angajeze încă doi oameni care vor fi cu siguranță migranți.

Italienii, a spus ea, se luptă să țină pasul cu activitățile zilnice, cu mulsul care  începe la ora 5 dimineața, urmată de drumeții lungi prin pășuni montane.

„Refugiații se potrivesc mai bine acestui loc de muncă, pentru că este foarte obositor”, a spus ea. „Cineva care a traversat deșertul, a traversat marea, este rezitent fizic și, de asemenea, are motivația de a se realiza”.

Secretul era să încercăm să atragem totul din toată lumea, a spus ea. „Odată ce (migranții) sunt pe teritoriul nostru, nu ar trebui să îi marginalizăm în mod constant. Acest lucru este negativ și contraproductiv „, a spus ea.

Ministrul de interne Salvini se plânge că Italia a luat prea mulți migranți și a acuzat aliații Uniunii Europene că nu au făcut nimic pentru a împărți povara prin refuzul de a distribui solicitanții de azil în mod uniform în toate statele UE.

În timp ce localnicii apreciază eforturile etiopienei, mulți susțin și promisiunea lui Salvini de a pune Italia pe primul loc.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…