Acasă Intern Poziţia României privind situaţia din Siria

Poziţia României privind situaţia din Siria

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în orice împrejurare, dar mai ales atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor.

„România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare, dar mai ales atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor. Sprijinim ferm ideea de a investiga, de a pune la dispoziţia organismului special, un organism care trebuie să fie imparţial şi independent, toate datele pentru a putea să vedem care sunt realităţile din teren şi, în al doilea rând, măsurile care ar trebui să fie întreprinse la nivelul societăţii internaţionale”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian.

Theresa May, premierul Marii Britanii, a convocat o şedinţă de urgenţă a Guvernului în cursul zilei de joi pentru a discuta situaţia din Siria, în condiţiile în care surse oficiale susţin că armata britanică va participa la un atac al SUA în Siria, relatează BBC News.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit regimului Assad.

Pe 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că peste 60 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare a ONU, Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Statul Major al Armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Duma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe.

Mass media de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt „invenţii” generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

Președintele Româniie, Klaus Iohannis, la întâlnirea cu ministrul de Externe francez a declarat: ”Condamn folosirea armelor chimice în Siria”.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…