Acasă Economie Reformele economice din Cuba

Reformele economice din Cuba

Eforturile președintelui cubanez Raul Castro de a moderniza economia centralizată și planificată în stilul sovietic al Cubei au avut rezultate mixte, unele inițiative progresând, iar altele au stagnat.

Efortul de reformare a economiei cubaneze au la bază schimbarea de politică după căderea Uniunii Sovietice,  permițând investiții străine și unele întreprinderi private.

Fostul președinte Fidel Castro a numit aceste schimbări drept „concesii către inamic”, în timp ce actualul președinte, Raul Castro, le-a pus într-o lumină mai pozitivă și a declarat că acestea reprezintă o parte indispensabilă a viitorului Cubei.

Partidul Comunist aflat la guvernare declară că procesul a fost mai greu decât se aștepta și majoritatea reformelor, care au fost adoptate pentru prima dată la Congresul al partidului în 2011 și apoi ratificate în 2016, sunt încă în curs de derulare.

Unele dintre schimbările care se petrec acum privesc dezvoltarea sectorului privat și au făcut obiectul unor tentative constante de evitare a a creșterii inegalității sociale printr-o reglementare mai strictă.

În timp ce planul de reformă din 2011 a interzis ”acumularea de proprietate privată”, versiunea din 2016 a adăugat o interdicție privind „acumularea de avere”.

În continuare sunt evidențiate cele mai importante schimbări ale economiei Cubei de până acum:

Agricultura

În 2008, guvernul cubanez a început să închirieze terenuri deținute de stat în favoarea viitorilor fermieri. De atunci termenii contractelor de închiriere au fost îmbunătățiți, deși agricultorii trebuie să accepte cultivarea anumitor culturi sau creșterea animalelor spre vânzare statului.

În prezent, 151.000 de persoane dețin contracte de închiriere care acoperă 3 milioane de hectare de teren, similar cu cele de acum cinci ani.

O reformă agrară a agriculturii a început în 2010 și a inclus relaxarea reglementărilor asupra fermierilor pentru a favoriza prețul pieței. Reformele pieței au fost inversate și sistemul dominat de stat a fost restabilit în 2015, pe motiv că speculațiile au dus la inflația prețurilor.

Micile afaceri

Reglementările privind întreprinderile mici au fost liberalizate în 2010, ca parte a unui efort de reducere a salariilor mari de la stat. Întreprinzătorii erau încă clasificați ca lucrători independenți, nu ca proprietari de afaceri, deși aceștia au fost autorizați pentru prima dată în 1968 să angajeze forța de muncă non-familială.

În același timp, statul a început să permită mici puncte de servicii, cum ar fi frizerii și magazine de gustări, favorizând angajații să închirieze sediul. Un program-pilot care autorizează cooperativele neagricole a început în 2013.

Există 580.000 de deținători de licențe independente, inclusiv șoferi de taxi, comercianți și mii de restaurante private, de locuri de cazare și mic dejun, precum și contractori în construcții. Sectorul privat cuprinde 429 de cooperative neagricole, multe dintre ele foste unități de stat.

Companiile de stat

În 2011, guvernul a început să reorganizeze și să fuzioneze mii de întreprinderi de stat pe care le-a scos de sub controlul direct al ministerelor. Guvernul a dorit să facă întreprinderile mai autonome și mai competitive și a spus că va reglementa și impozita întreprinderile, nu le va gestiona. Managementul întreprinderilor fiind preluat de angajați.

Au existat numeroase ajustări ale reglementărilor menite să ofere întreprinderilor, care reprezintă aproximativ 70% din activitatea economică a Cubei, mai multă autoritate în ceea ce privește operațiunile zilnice, precum și modul în care se ocupă de excesul de producție după ce și-au îndeplinit cotele de producție și post- profit fiscal.

Totuși, guvernul continuă să exercite un control strict prin pârghii cum ar fi planificarea centralizată și  monopol asupra comerțului exterior.

Proprietatea privată

Guvernul a autorizat cumpărarea și vânzarea de locuințe și mașini în 2011, după o interdicție care era în vigoare după Revoluția din 1959. De asemenea, proprietarii au fost autorizați să închirieze sediul. Cu toate acestea, cetățenii rămân restricționați la dreptul de proprietate asupra unei case și a unei case de vacanță, iar vânzarea de mașini noi, care sunt toate importate, rămâne în mâinile statului, cu o marjă de 800% din prețul fabricii.

Impozitarea

În 2012, Cuba a adoptat primul său cod fiscal complet, deoarece toate impozitele personale au fost eliminate după revoluție . Cheltuielile cu veniturile, proprietățile, moștenirea și terenurile agricole au fost printre cele incluse, pe lângă diverse contribuții și taxe, de exemplu, la asigurările sociale.

Impozitele sunt implementate treptat. Majoritatea lucrătorilor la stat încă nu plătesc impozit pe venit. Cei care desfășoară activități independente, agricultorii și lucrătorii care realizează mai mult de 2.500 de pesos pe lună, echivalentul a puțin peste 100 de dolari și de trei ori salariul mediu, nu plătesc impozit.

Investiții străine

O lege nouă privind investițiile străine adoptată în 2014 a deschis cea mai mare parte a economiei, a redus impozitele cu aproximativ 50% și a oferit o mai mare flexibilitate în ceea ce privește proprietatea majoritară deținută de investitorii străini în parteneriate cu statul, comparativ cu o lege anterioară adoptată în anii 1990.

În 2017, țara a semnat un nou parteneriat de peste 2 miliarde de dolari cu investitori străini, aproximativ dublul sumei semnate în cursul oricărui an anterior.

O zonă de dezvoltare specială în Cuba a fost deschisă la Mariel, la vest de Havana, cu scutiri fiscale și vamale în cazul în care majoritatea proiectelor sunt deținute integral de investitori.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…