Acasă Intern Tăriceanu: CCR a pus punctul pe i în privința protocoalelor cu SRI

Tăriceanu: CCR a pus punctul pe i în privința protocoalelor cu SRI

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că CCR ”a pus punctul pe i”, decizia referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public privind protocoalele cu SRI fiind una firească.

”Decizia CCR eu o consider, aş spune, firească în contextul în care aprecierile generale pe care le-am văzut a unor oameni cu cunoştinţe juridice evidenţiau faptul că aceste protocoale au legiferat pe lângă lege, erau neconstituţionale şi ca atare pentru cei care aveau dubii, Curtea Constituţională cred că a pus definitiv punctul pe i, şi anume existenţa şi în egală măsură aplicarea acestor protocole a condus la grave prejudicii în actul de justiţie şi este unul din lucrurile care dovedește încă o dată în plus existenţa a ceea ce eu am numit de multa vreme statul paralel, deep state, în Romania, care nu este din păcate o formulă metaforică şi a constituit o realitate care este aş spune gravă. Această realitate gravă este dată de existenţa unei cangrene în sistemul de justiţie în România, pe care prin reforma legilor justiţiei şi a codurilor penale încercăm să o îndepărtăm”, a declarat liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că lupta anticorupţie a fost transformată în acţiunea de eliminare a persoanelor incomode.

”În aceste condiţii devine din ce în ce mai clar statul de drept care a fost înţeles şi de Băsescu şi este înţeles şi de Iohannis ca fiind de fapt lupta împotriva corupţiei şi în realitate statul de drept este cu totul şi cu totul altceva. A fost pur şi simplu călcat în picioare, iar lupta împotriva corupţiei a fost instrumentul de eliminare a celor incomozi, fie din zona politică, din zona economică, fie din zona academică şi din alte sectoare ale vieţii sociale. Asta este realitatea crudă pe care a trăit-o până în prezent şi mie mi se pare decizia Curţii Constituţionale salutară”, a mai spus liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus că trebuie găsită o soluţie şi pentru persoanele condamnate definitiv pe baza unor probe obţinute în urma protocoalelor cu SRI, dar că subiectul este unul ”de preocupare”.

”Este un subiect de preocupare şi pentru noi, liderii politici, dar şi pentru jurişti, cred pentru că în fond în situaţii similare sunt consecinţe juridice diferite, adică aşa cum am văzut o serie de persoane care au fost condamnate, mă refer aici la decizia anterioară a Curţii Constituţionale cu privire la completele ilegale de 5 judecatori. După cum aţi văzut au fost persoane care au fost eliberate pentru că nu s-au comunicat sentinţele şi persoane care au avut să zicem ghinionul ca sentinţa să le fie comunicată şi să rămână în continuare în închisoare şi pentru a soluţiona într-o situaţie normală de drept, cred că având aceleaşi premise nu poţi să ajungi la concluzii diferite sau la consecinţe diferite şi prin urmare trebuie găsită o soluţie”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor, au declarat surse juridice.

Curtea Constituţională a României a anunţat că parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…