Acasă Extern Un partid de extremă dreapta vine la putere în Austria

Un partid de extremă dreapta vine la putere în Austria

Partidul Popular din Austria, condus de conservatorul Sebastian Kurz, va forma coaliția de guvernare cu Partidul Libertății de extremă dreapta.

Acordul are loc la două luni după alegerile parlamentare pe care Partidul Popular le-a câștigat, dar fără avea majoritatea necesară pentru formarea guvernului.

La doar 31 de ani, Sebastian Kurz liderul Partidului Popular va deveni cel mai tânăr premier din lume.

După ratificarea coaliției, Austria va deveni singurul stat din Europa de Vest care va avea la guvernare un partid de extremă-dreapta.

Cele două partide au guvernat anterior împreună între anii 2000 și 2005.

Liderii celor două partide  nu au dat detalii despre programul de guvernare. Ei au spus că îl  vor informa astăzi pe Alexander Van der Bellen, președintele Austriei.

Alegerile din 15 octombrie din Austria nu au reușit să obțină un rezultat concludent.

Tema campaniei electorale a fost dominată de criza migrației din Europa, lucru pentru care Partidul Libertății a militat de mult timp.

Kurz a făcut apel la alegătorii conservatori și de dreapta cu promisiunea de a închide rutele migranților în Europa și de a nu  plăti ajutoare pentru refugiați și de a nu oferi ajutor celor care nu au locuit cel puțin cinci ani în Austria.

Liderul partidului de drepta FPÖ, Heinz-Christian Strache, l-a numit pe Sebastian Kurz un „impostor” și l-a acuzat că le-a furat temele electorale.

După victoria partidului său, Sebastian Kurz a spus: „Este timpul pentru o schimbare în această țară”.

Grupurile populiste de dreapta au promovat agende anti-imigrație și eurosceptice la fel ca alte grupuri similare din UE.

La începutul acestui an, partidul Frontului Național de extrema dreaptă, condus de Marine Le Pen, a pierdut alegerile la președinția Franței. Maeine Le Pen a fost învinsă de Emmanuel Macron, un liberal de centru dreapta și un puternic susținător al Uniunii Europene.

Partidul olandez de anti-imigrare, Freedom, condus de Geert Wilders, a fost învins de liderul liberal Mark Rutte. În Germania, dreapta naționalistă și populistă Alternative for Germany (AfD) a câștigat locuri în parlamentul național, situându-se pe locul trei ca număr de parlamentari, dar nu este invitată la discuții pentru formarea unei coaliții de guvernare.

5/5 - (25 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…