Acasă Intern Comisia de la Veneţia a lăudat scoaterea lui Iohannis din numirea conducerii ÎCCJ

Comisia de la Veneţia a lăudat scoaterea lui Iohannis din numirea conducerii ÎCCJ

Preşedintele Comisiei speciale privind Legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni că unele modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală sunt lăudate de Comisia de la Veneţia, printre care şi scoaterea din procedura de numire a conducerii ÎCCJ a către preşedintelui Klaus Iohannis.

„Comisia de la Veneţia a lăudat „separaţia carierelor” judecătorilor de a procurorilor, prin transferarea competenţelor de numiri de la plen la cele două secţii ale CSM”, a afirmat deputatul PSD, Florin Iordache, într-un comunicat de presă.

„O altă modificare contestată, dar laudată de Comisia de la Veneţia, a fost scoaterea preşedintelui din procedura de numire la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie”, a spsus Iordache.

Protocoalele SRI cu Justiția

Un  aspect subliniat de social-democratul Florin Iordache se referă la protocoalelor încheiate de SRI cu autorităţile judecătoreşti.

„Este pentru prima dată când o instituţie cu mare impact în dezvoltarea democraţiei pune în discuţie problema protocoalelor încheiate de SRI cu autorităţile judecătoreşti”, susţine preşedintele Comisiei speciale.

Precizările deputatului Florin Iordache vin în contextul în care Comisia de la Veneţia a recomandat, vineri, autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…