Acasă Extern Disensiuni profunde la summitul G7

Disensiuni profunde la summitul G7

Preşedintele american Donald Trump va pleca cu câteva ore mai devreme de la summitul liderilor Grupului ţărilor puternic industrializate (G7), pe fondul unor disensiuni profunde cu ceilalţi lideri în legătură cu decizia SUA de a impune taxe vamale suplimentare şi celor mai importanţi aliaţi.

Casa Albă a anunţat că președintele Trump va pleca de la summit în cursul dimineţii de sâmbătă, urmând să lipsească de la şedinţele pe teme precum protecţia mediului şi schimbările climatice, potrivit Financial Times.

Înainte de summit, Donald Trump a avut un schimb dur de replici cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul canadian Justin Trudeau.

Macro a semalat disensiunile apărute între SUA şi Franţa într-o postare pe Twitter: „Preşedintele american poate că nu are o problemă să fie izolat, dar nici noi nu vom avea o problemă să semnăm un acord între şase ţări, dacă va fi cazul. Cele şase ţări reprezintă valorile, reprezintă o piaţă economică cu tradiţie istorică şi care este acum o adevărată forţă internaţională”.

Summitul liderilor Grupului ţărilor puternic industrializate (G7) se întâlnesc în perioada 8-9 iunie în Quebec, Canada, iar principalele discuţii se vor axa pe provocările globale privind economia, politica externă sau egalitatea de gen şi mediu.

Summitul reuneşte lideri din Uniunea Europeană şi din următoarele ţări: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii.

Conducătorii celor şapte state, care reprezintă mai mult de 60% din valoarea economică netă globală, se întâlnesc anual, iar economia este principalul subiect aflat pe ordinea de zi, însă este de aşteptat ca în cadrul întâlnirii, liderii să discute şi alte subiecte pentru a acoperi problemele globale majore.

Principalele puncte de pe ordinea de zi a Summitului G7 sunt: economia, creşterea favorabilă incluziunii şi comerţul – unde liderii celor mai puternic industrializate ţări vor aborda subiecte precum combaterea evaziunii fiscale sau reformele OMC şi măsurile comerciale unilaterale ale SUA; egalitatea de gen şi emanciparea femeilor – unde este de aşteptat ca G7 să adopte o declaraţie cu privire la importanţa educaţiei pentru femeile din ţările în curs de dezvoltare; politica externă şi de securitate – unde liderii se vor concentra cel mai probabil asupra celor mai urgente probleme de politică externă; locuri de muncă ale viitorului; şi probleme legate de protecţia mediului – unde se preconizează că liderii G7 se vor concentra asupra schimbărilor climatice, energiei curate şi oceanelor.

Liderii se reunesc în formula G7 din anul 2014, după încălcarea de către Federaţia Rusă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…