Acasă Extern Iran: Proteste antiguvernamentale

Iran: Proteste antiguvernamentale

Mii de iranieni protestează pe străzi împotriva regimului politic în orașele Kermanshah, Rasht, Isfahan și Qom. Vineri protestele s-au estins și în Teheran.

O declarație a Casei Albe spune că iranienii s-au săturat de „corupția regimului și risipirea banilor țări pentru finanțarea terorismului”.

Administrația Trump a declarat că „lumea urmărește” modul în care autoritățile iraniene răspund la protestele antiguvernamentale care au izbucnit în câteva orașe.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat arestarea a zeci de protestatari.

Materialele difuzate pe social media arătă o desfășurare masivă a forțelor de poliție în Teheran.

Sunt cele mai mari proteste antiguvernamentale de la mitingurile pro-reforme din 2009, spun corespondenții de presă.

„Guvernul iranian trebuie să respecte drepturile poporului, inclusiv dreptul lor de a se exprima. Lumea se uită”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, pe Twitter. Mesajul a apărut ulterior pe contul Twitter al președintelui Donald Trump.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a cerut tuturor statelor să „sprijine în mod public poporul iranian și cerințele lor pentru drepturi fundamentale și stoparea corupției”.

Ce spun oficialii iranieni despre proteste?

Prim-vicepreședintele Iranului, Eshaq Jahangiri, a spus că oponenții regimului se află în spatele protestelor, potrivit comentariilor făcute la radioul de stat IRIB.

„Incidentele din țară, din aceste zile, sunt sub pretextul unor probleme economice, dar se pare că există si altceva în spatele lor. Ei cred că făcând asta fac rău guvernului, dar alții vor conduce valul”.

Anterior, agenția de știri Fars a raportat că protestatarii din Kermanshah au distrus unele proprietăți publice și au fost dispersați.

Guvernatorul general al Teheranului a spus că astfel de proteste vor fi rezolvate cu fermitate de poliție.

Funcționarii din Mashhad au declarat că protestul a fost organizat de „elemente contrarevoluționare”, iar o postare video online arată poliția folosind tunuri de apă.

Televiziunea de stat a declarat că mitingurile urmau să aibă loc sâmbătă pentru a comemora demonstrațiile din 2009 care au avut loc pentru a sprijini guvernului conservator de atunci al lui Mahmud Ahmedinejad.

Cum au început demonstrațiile?

Protestele actuale au început joi, în orașul nord-estic Mashhad, a doilea ca mărime din Iran.

Oamenii din Mashhad au ieșit în stradă pentru a-și exprima furia față de guvern ca urmare a creșterii prețurilor și și-au îndepărtat furia împotriva președintelui Hassan Rouhani. Cincizeci și doi de persoane au fost arestate pentru că au scandat „sloganuri dure”.

Protestele împotriva autorităților s-au răspândit în alte orașe din nord-estul țării, iar în unele orașe demonstrațiile au luat amploare, cerând eliberarea deținuților politici și încetarea bătăilor poliției.

Președintele Hassan Rouhani este acuzat de iranieni pentru starea precară a economiei.

Vineri, în ciuda avertismentelor din partea autorităților, demonstrațiile s-au extins în unele dintre cele mai mari orașe din țară.

Cauza protestelor

Protestele au fost inițial împotriva condițiilor economice și a corupției, dar par să fi devenit politice.

Sloganurile sunt scandate atât împotriva președintelui țării, Hasan Rouhani, cât și a liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei, și a regulilor clerice în general.

Demonstranții au fost auziți strigând sloganuri precum: „oamenii cerșesc, clericii se comportă ca Dumnezeu”. Protestele s-au desfășurat chiar și în Qom, considerat un loc sfântă a clerului iranian.

Protestatarii contestă intervențiile Iranului în străinătate. În Mashhad, demonstranții au scandat „nu Gaza, nu Libanul, viața mea pentru Iran”, făcând referire la concentrarea administrației asupra problemelor din străinătate, nu asupra celor interne.

În videoclipurile postate online alți demonstranți scandează „pleacă din Siria, gândește-te la noi.

Iranul este un furnizor cheie în sprijinul militar acordat regimului Assad în Siria.

Iranul este, de asemenea, acuzat de acordarea de arme rebelilor houthi din Yemen, care luptă împotriva unei coaliții pro-guvernamentale susținute de Arabia Saudită. Iranul neagă această acuzație. Iranul este, de asemenea, un aliat puternic al mișcării Hezbollah, din Liban.

În ciuda avertismentelor guvernului împotriva adunărilor ilegale, protestele se desfășoară în în cel puțin șapte orașe.

Participarea iranienilor variază de la mai puțin de 100 în unele locuri, la mii de oameni în altele – dar demonstrațiile nu par a avea loc pe o scară masivă.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…