Acasă Extern Iranul nu va negocia cu Occidentul  prezența sa în Orientul Mijlociu

Iranul nu va negocia cu Occidentul  prezența sa în Orientul Mijlociu

Iranul nu va negocia cu Occidentul influența sa în Orientul Mijlociu, a declarant liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, joi, la trei zile după ce ministrul francez de Externe a vizitat Teheranul.

Jean-Yves Le Drian a efectuat o vizită oficială în Teheran pentru a reafirma sprijinul european privind Acordul nuclear din 2015 care a sprijinit dezvoltarea economiei Iranului, prezentând în același timp îngrijorarea Statelor Unite cu privire la programul de rachete al Teheranului și influența sa în regiune.

„Țările europene vin (în Teheran) și spun că vrem să negociem cu Iranul despre prezența sa în regiune. Nu este treaba lor. Este regiunea noastră. De ce sunteți aici? „, a declarat Khamenei, citat de site-ul său oficial.

Khamenei, cleric shiit care este autoritatea supremă în toate problemele majore ale Iranului, a declarat că Republica Islamică va negocia doar cu alte state din regiune.

Gărzile revoluționare din Iran au trimis arme și mii de soldați în Siria pentru a-l susține regimul Assad în războiul civil care intră în al optulea an. Israelul a acuzat Teheranul că își stabilește o prezență militară permanentă în Siria.

Khamenei a descris prezența forțelor militare americane în diferite regiuni ale lumii ca fiind „răutăcioase și disprețuitoare” și a declarat că Iranul nu va cere permisiunea Washingtonului pentru a fi activ în Orientul Mijlociu.

„Vom negocia cu America când vrem să fim prezenți în America”, a spus el.

Președintele american Donald Trump a amenințat că va scoate Washingtonul din Acordul nuclear cu Iranul nainte de preluarea mandatului de la Casa Albă, cu excepția cazului în care Marea Britanie, Franța și Germania vor ajuta la „ajustarea” acordului, pentru a forța Teheranul să-și limiteze programul de rachete și influența în Orientul Mijlociu.

Președintele francez Emmanuel Macron a criticat programul de rachete al Iranului și a indicat posibilitatea unor noi sancțiuni.

Iranul are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, iar unele dintre rachetele  ghidate au raza de acțiune pentru a lovi Israelul.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a discutat săptămâna aceasta cu Donald Trump la Washington despre activitățile militare ale Teheranului în regiune.

Iranul a ajutat, de asemenea, guvernul condus de șiiiții din Irak în lupta împotriva grupării ISIS care sunt musulmani sunniți.

Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, citat de agenția de știri Tasnim, a declarant că Teheranul este gata să ofere asistență militară și securitate militară Afganistanului în lupta împotriva terorismului, o aluzie la luptătorii talibani care sunt musulmani sunniți la fel ca gruparea ISIS.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat miercuri că armata iraniană nu reprezintă nicio amenințare pentru nicio țară din regiune.

„Armele noastre sunt menite să promoveze pacea, să consolideze stabilitatea și securitatea și să îi împiedice pe alții să invadeze țara noastră. Nimeni nu ar trebui să fie preocupat de armele și rachetele Iranului „, a declarat acesta, citat de presa de stat.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…