Acasă Extern Italia se pregătește de alegeri parlamentare

Italia se pregătește de alegeri parlamentare

Liderul mișcării italiene 5 Stele, Luigi Di Maio, a declarat investitorilor internaționali, miercuri, că ar fi dispus să guverneze cu oponenții politici dacă scrutinul electoral din 4 martie nu va da o majoritate clară, a relatat Reuters citând surse.

Luigi Di Maio  s-a întâlnit cu reprezentanți a unora dintre cele mai mari firme de investiții și fonduri speculative  la un club privat din Knightsbridge, un cartier exclusivist din Londra, pentru a explica politicile partidului 5 Stele și perspectivele politice după alegeri.

„Di Maio a spus în repetate rânduri că dacă partidul pe care îl conduce nu va obține majoritatea pentru a guverna singur, vede probabilitatea unui guvern susținut de principalele partide politice”, a relatat Reuters.

Di Maio a schimbat treptat retorica politică al partidului, de la discursul anti-sistem , la refuzul de a forma orice fel de alianță, dar el nu a spus niciodată în mod explicit că ar fi dispus să colaboreze cu oponenții de centru-dreapta și de centru-stânga.

Comentariile sale din Londra ar putea atenua temerile de pe piețele financiare cu privire la posibila paralizie politică a Italiei după scrutinul electoral.

Partidul Democrat, de centru-stânga (PD) și Forza Italia, partidul fostului prim-ministru Silvio Berlusconi, sunt cei mai puternici adversari ai partidului 5-Stele, care este cel mai popular partid, potrivit sondajelor de opinie.

„Maio a spus că, dacă alegerile declanșează un impas politic, el prevede coaliție de guvernare formată din patru partide: 5 Stele, PD, Forza Italia și Liga Nordică”, a relatat Reuters.

O alianță de centru-dreapta formată din Forza Italia și Ligia Nordului, alături de formațiuni mai mici de extremă dreaptă,  este văzută ca obținând majoritatea voturilor în alegerile parlamentare din Italia.

Sondajele de opinie indică un scor de 28% pentru partidul 5 Stele, ceea ce nu îi conferă suficiente locuri în parlament pentru a guverna singur.

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, este arbitrul suprem al politicii italiene și este foarte probabil să joace un rol cheie în negocierea oricărui acord de coaliție, dacă alegerile vor produce un parlament divizat politic.

Di Maio a spus că, dacă președintele Mattarella îi va cere să formeze guvernul, el ar face un apel public pentru alte partide să sprijine programul partidului său.

Există mai multe speculații în presă cu privire la viitorul guvern al Italiei după alegerile electorale parlamentare.  Liga Nordului, cu o retorică anti-imigrație, ar putea să rupe alianța cu Berlusconi pentru a se conecta cu cu partidul 5 Stele într-o coaliție care ar fi privită cu suspiciune de partenerii din Uniunea Europeană.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …