Acasă Extern Macron crede că SUA vor ieși din Acordul cu Iranul

Macron crede că SUA vor ieși din Acordul cu Iranul

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că, în opinia lui, președintele american Donald Trump va ieși din Acordul nuclear cu Iranul luna viitoare „din motive interne”, relatează CNN.

Remarcile lui Macron arată că în timpul vizitei sale de trei zile la Washington nu a reușit să-l convingă pe Donald Trump să rămână parte la acord.

Donald Trump a amenințat în mod repetat că va renunța la acordul de referință, care obligă Iranul să-și limiteze programul nuclear în schimbul suspendării sancțiunilor economice.

Trump a criticat mult acordul ca fiind prea slab pentru Iran, dar a semnat mai multe derogări pentru a continua suspendarea sancțiunilor în timpul mandatului său, menținând înțelegerea. El a mai spus recent că va refuza să semneze următoarea rundă de derogări pe 12 mai, cu excepția cazului în care acordul este modificat pentru a adopta o poziție mai strictă.

„În opinia mea – nu știu ce va decide președintele vostru – dar cred că va renunța la acord din motive interne”, a declarat Macron reporterilor americani de la Washington, miercuri, potrivit The Guardian.

El a spus că nu are nicio informație privilegiată specifică, dar crede că există un „mare risc” dacă președintele Trump va renunța, potrivit CBS.

Referindu-se la faptul că președintele Trump a tras SUA de la acordul de la Paris privind schimbările climatice, Macron a spus că schimbările de poziție a Statelor Unite asupra mai multor probleme mondiale ar putea funcționa pe termen scurt, dar sunt „foarte nebunești pe termen mediu și lung”, a relatat The Guardian .

Donalt Trump a folosit, marți, același termen pentru a descrie acordul încheiat cu Iranul, vorbind alături de Macron la o conferință de presă comună.

„Este nebun, este ridicol, nu ar fi trebuit să fie făcut vreodată o astfel de înțelegere, dar vom vorbi despre asta”, a spus Trump. „A fost o afacere teribilă”.

Retragerea SUA din Acordul cu Iranul va da o lovitură celorlalte state samnatare. Mulți și-au pus speranțele în liderul francez de a-l tempera pe omologul său american. Iranul a mai spus că nu va accepta niciun acord alternativ și a amenințat că va relua activitatea nucleară dacă acordul actual va fi anulat.

Un acord mai mare și mai bun?

Președintele francez s-a poziționat în calitate de negociator între Europa și SUA și pare să fi stabilit o relație influentă cu președintele Trump. Vizita sa în SUA în această săptămână a fost o ofensivă farmecătoare, cu strângeri prelungite de mână și îmbrățișări între cei doi lideri, pentru a-și exprima relațiile calde.

Însă, în discursul adresat, miercuri, în Congresul american, Macron a făcut apel la liderii țării să păstreze Acordul cu Iranul și să rămână parte a comunității globale, dând o lovitură clară agendei politice „America First”.

Macron a reafirmat angajamentul Franței față de Acordul cu Iranul, reamintind Congresului că atât țara sa, cât și Statele Unite au semnat-o. „De aceea nu putem spune că ar trebui să ieșim din a acord”, a spus el.

Trump a criticat Acordul actual pentru faptul că nu a abordat programul de rachete balistice al Iranului sau rolul Iranului în conflictul din Siria. Liderii europeni au încercat să abordeze aceste probleme separat.

Macron, la începutul acestei săptămâni, a declarat că nu există niciun plan B pentru acordul cu Iranul, însă marți el a indicat că ar putea exista loc pentru o nouă înțelegere pentru a reduce amploarea programelor ambițioase ale Iranului de a produce rachete balistice, care ar urma să fie o adăugare la Acordul nuclear existent.

În timpul campaniei electorale din 2016, președintele Trump a spus că va scoate SUA din Acordul cu Iranul, dar a făcut presiuni asupra aliaților săi „să remedieze defectele teribile” ale afacerii până pe 12 mai sau se va retrage.

„Angajamentul meu, acțiunea mea nu este să încerc să-l conving pe președintele Trump să renunțe la angajamentele din campania electorală sau să-și schimbe părerea. Nu sunt un masochist”, a declarat Macron într-o conferință de presă la Washington. „Cred că ceea ce ar trebui să facem este să încercăm să găsim o modalitate eficientă de a construi acest multilateralism autentic”.

Macron trece la ”Trumpism”

În discursul său adresat Congresului american, Macron a impulsionat SUA să ia în considerare reluarea acordului privind schimbările climatice de la Paris, Donald Trump anunțând anul trecut că SUA se vor retrage.

Președintele francez a avut un discurs pasionat, în care a reamintit Congresului că SUA „a inventat acest multilateralism” și acum ar trebui să contribuie la păstrarea acestuia.

„Putem alege izolaționismul, retragerea și naționalismul, aceasta este o opțiune, care poate fi tentantă pentru noi ca un remediu temporar pentru temerile noastre”, a spus Macron.

„Însă închiderea ușii către lume nu va opri evoluția lumii, nu va deranja, ci va inflama temerile cetățenilor noștri”.

Președintele Macron a avertizat cu privire la apariția unui nou stil de creștere a puterii regimurilor politice în mai multe părți ale lumii.

„Personal, dacă mă întrebați, nu împărtășesc fascinația pentru noi regimuri politice puternice, abandonarea libertății și iluzia naționalismului” (n.r. – exmplul regimului Orban, în Ungaria).

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…