Acasă Economie Robert Shiller, laureat al premiului Nobel, crede că Donald Trump a speriat recesiunea

Robert Shiller, laureat al premiului Nobel, crede că Donald Trump a speriat recesiunea

Economistul Robert Shiller, premiat cu distincția Nobel, crede ca recesiunea este acum la cativa ani distanta, datorita efectului pe care l-a avut atitudinea președintelui american Donald Trump asupra piețelor.

Robert Shiller, profesor la Universitatea Yale, crede ca președintele Donald Trump a dat naștere unui cadru care încurajează un consum puternic, iar acesta ar putea fi o forta majora in fata unei recesiuni.

„Consumatorii rezista. Probabil va mirași cum se poate intampla asta atat de tarziu in ciclul economic. Este cea mai lunga expansiune din istorie. Acum, poti spune ca o parte din aceasta expansiune este meritul președintelui Obama, însa continuarea acestei expansiuni pana in acest punct necesita și alta explicatie”, a spus Shiller pentru CNBC.

Shiller, expert și in economie comportamentala care pregateste o carte noua – „Narrative Economics” – crede ca americanii sunt încă dispuși sa își deschidă portofelele pentru a susține consumul.

„Cred ca asta are legătura și cu faptul ca poporul se inspira de la președintele nostru care trăiește in lux”, spune Shiller.

Shiller subliniază ideea exista in continuare multa nesiguranță și multe riscuri in jurul Wall Street-ului. Pentru ca piețele sa reintre din nou pe un trend ascendent, președintele Donald Trump a trebui sa treaca de încercarea de demitere cu care se confrunta.

„Dacă supraviețuiește acestui moment, ar putea contribui pentru o perioada buna la incurajarea piețelor. Suntem probabil in era Trump si cred ca Donald Trump inspira un efect pozitiv asupra piețelor, nu doar prin reducerile de taxe”, spune el.

In ciuda optimismului sau, el atrage atenția asupra unei probleme economice persistente in SUA, si-anume raportul dintre preturi și venituri in baza ajustarii veniturilor cu inflația in ultimii 10 ani, care s-ar afla încă la un nivel ingrijorator.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…