Acasă Intern Maior a confirmat că a fost în 2015 la ziua şefului ANI

Maior a confirmat că a fost în 2015 la ziua şefului ANI

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a făcut declaraţii după audierea fostului director SRI,  George Maior,  cu privire la legăturile lui Maior cu fostul preşedinte al ANI, Horia Georgescu, despre existența unor agenți acopretiți în presă şi despre dosarul de incompatibilitate al preşedintelui Iohannis.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi că George Maior a confirmat, la audierea sa în forul de control al SRI, că a participat în 2015 la ziua fostului preşedinte ANI, Horia Georgescu.

„Au fost o serie de afirmaţii care îl contraziceau pe Maior după prima audiere şi am dorit să le lămurim la comisie. Dl Horia Georgescu ne spunea că relaţia dintre cei doi a fost apropiată, de prieteni, ca au mers împreună la diferite evenimente, dl Maior ne-a spus în comisie că îl cunoştea vag. Acesta a fost primul subiect pe care l-am discutat. Dl George Maior ne-a spus acum că îl cunoştea foarte vag, nu vag, dar a confirmat cele trei întâlniri pe care le-a avut după ce n-a mai fost directorul SRI, una acasă la dl Horia Georgescu, una la un restaurant în Bucureşti şi încă una la sediul ANI când dl Georgescu era director. Nu a vrut să detalieze foarte mult contextul discuţiilor”, a relatat Claudiu Manda la finalul audierii lui George Maior.

Maior a spus în comisia SRI că a fost la ziua lui Horia Georgescu

„Atunci când se întâlneau la sediul SRI sâmbăta dimineaţa sau în alte zile sau cu alte ocazii, mai puţin frecvent decât spunea dl Horia Georgescu, spunea că erau discuţii generale sau despre activitatea fiecăruia dintre cei doi. I-am adus aminte de o afirmaţie a dlui Horia Georgescu pe care a confirmat-o, că pe 15 ianuarie cred, în anul 2015, cand înca era directorul SRI, a fost prezent la ziua lui Horia Georgescu, afirmaţie pe care a confirmat-o de data aceasta”, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI.

Maior a spus că există ofiţeri acoperiţi în presă, folosiţi inclusiv pentru contra-propagandă

Claudiu Manda a declarat că George Maior a spus la audierea că există ofiţeri acoperiţi în presă care sunt folosiţi inclusiv pentru „contra-propagandă”.

„Domnul Maior a fost întrebat de ce înseamnă ofiţeri acoperiţi în presă, a spus că există, nu a vrut să dea nume sau număr. Este clar că avea ofiţeri acoperiţi în diferite zone de activitate, în afară de politică şi justiţie. Nu vreau nici eu să detaliez mai mult ce înseamnă noţiunea de ofiţeri acoperiţi şi misiunile acestora, singurul lucru care mi s-a părut un pic de analizat la nivelul comisiei, a spus că aceştia sunt folosiţi şi pentru contra-propagandă”, a declarat Claudiu Manda după audierea lui George Maior.

Claudiu Manda a spus că forul parlamentar va verifica aceste aspecte.

„Rămâne să vedem cum se desfăşoară aceste misiuni de contra-propagandă şi pentru ce propagandă se face contra-propagandă”, a precizat Manda.

Maior i-a spus lui Georgescu „să facă ce este legal” cu dosarul lui Iohannis

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI a declarat că fostul director SRI George Maior a spus în cadrul audierii sale că i-a transmis fostului preşedinte ANI să facă „ce este legal” cu cazul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

„La subiectul cu dl preşedinte Iohannis, (George Maior – n.r.) a spus la un moment dat că a avut discuţii despre acest subiect când mai degrabă dl Horia Georgescu afirma şi către domnia sa şi către alte persoane că nu ştie ce să facă cu dosarul care era în instanţă şi că i-ar fi spus doar să facă ce este legal, sunt afirmaţiile dlui Maior”, a declarat, marţi, Claudiu Manda, după audierea lui George Maior în comisia parlamentară de control a activităţii SRI.

Claudiu Manda a spus că un alt subiect al audierilor a fost legat de sesizarea pe care SRI a trimis-o ANI cu privire la posibila stare de incompatibilitate în care s-ar fi aflat actualul preşedintele Klaus Iohannis, la vremea respectivă primar al Sibiului.

„Domnul Maior neagă orice fel de implicare în această informare şi în acest traseu. Spune că informaţia a fost culeasă, conform procedurilor, şi transmisă SRI. Aceste lucruri afirmate de domnul Maior contravin celor spuse de Horia Georgescu. Până la sfârşitul lunii acesteia o să analizăm în comisie şi o să formulăm un raport pe care o să-l prezentăm Parlamentului. Sigur că nu a reuşit să ne spună de ce într-un caz de incompatibilitate din 2009 şi celălalt din 2010 informaţia a fost culeasă tocmai în 2013, tocmai în februarie, când domnul primar la vremea respectivă se înscria în PNL şi urma să devină prim-vicepreşedintele PNL, şi nici că ar fi făcut vreo analiză internă la momentul respectiv, deşi cunoştea nota”, a declarat Manda.

Maior nu a dorit să comenteze faptul că actuala conducere a SRI încalcă legea întrucât nu mai trimite note către ANI.

„A fost întrebat care este baza legală care îi permite SRI să furnizeze informaţii către ANI informaţii de competenţa ANI, şi a spus contextul filosofic, contextul de apărare ar fi ca şi bază legală, Constituţia, legea securităţii naţionale, legea de organizare şi funcţionare a SRI, şi decizii ale CSAT. I-am comunicat că ne este extrem de dificil să vedem că într-o lege din 1992 se stabilesc mecanisme de funcţionare cu o instituţie constituită în 2007, că această funcţionare şi colaborare a început în 2012 şi s-a oprit în 2015 în contextul în care legea nu s-a modificat. L-am întrebat dacă în opinia domniei sale actuala conducere a SRI încalcă legea pentru că, de când nu mai este dl Maior director, nu au mai plecat informări de la SRI către ANI. Nu a dorit să comenteze, a spus doar că există o altă filosofie eventual de interpretare a legii şi Constituţiei. Noi vom avea concluzii”, a mai spus Claudiu Manda.

Maior a purtat discuţii cu Georgescu despre o funcţie de ministru sau comisar european

Claudiu Manda a declarat marţi că George Maior a spus la audierea în forul parlamentar că a avut o discuţie cu fostul preşedinte ANI Horia Georgescu despre o funcţie de ministru sau comisar european.

„Legat de posibilitatea ca dl Horia Georgescu să fie ministru într-un cabinet sau într-un viitor cabinet George Maior, dl Horia Georgescu ne-a relatat că a existat o asemenea discuţie, că era o posibilitate să fie propunere de comisar european pentru justiţie sau propunere de ministru. Dl George Maior a spus ca era o propunere pentru comisar european, cred, şi o variantă de ministru, că a avut discuţii pe acest subiect”, a declarat, marţi, Claudiu Manda, după audierea lui George Maior.

Maior a negat că l-ar fi trimis pe Georgescu să facă lobby la Bruxelles pentru fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi.

„Legat de afirmaţia pe care a făcut-o dl Horia Georgescu în faţa comisiei, că a fost rugat de mai multe persoane, inclusiv de dl Maior, să mearga la Bruxelles să se întâlneasca cu partenerii de acolo, cred că era vorba de cei de la MCV, şi să le confirme că dna Kovesi este o persoană care va continua lupta împotriva corupţiei, dl Maior a negat că a avut o asemenea discuţie sau l-ar fi rugat în acest sens”, a precizat Manda.

Maior i-a spus lui Traian Băsescu că există mandat de securitate naţională pe numele lui Andronic

Claudiu Manda a spus George Maior a a declarat în timpul audierii că l-a informat pe fostul preşedinte Traian Băsescu despre un mandat de securitate naţională pe numele lui Dan Andronic.

„A fost întrebat dacă la Cotroceni avut vreo discuţie în care a confirmat că există un mandat de securitate naţională pe numele dlui Dan Andronic şi a confirmat că a existat această discuţie şi a confirmat că a spus preşedintelui sau a confirmat la întrebarea preşedintelui că există un mandat de securitate naţională pe numele domnului Dan Andronic. Sigur că este un lucru pe care îl consider foarte grav, să informezi preşedintele sau pe orice persoană din România despre un mandat de securitate naţională. De aici încolo rămâne să vedem ce facem mai departe”, a declarat Claudiu Manda, marţi, după audierea lui Maior în comisia parlamentară de control a activităţii SRI.

Maior a spus că Băsescu l-a sunat în octombrie 2014 să întrebe de cazul lui Iohannis.

Claudiu Manda a declarat că fostul director al serviciului secret, George Maior, a relatat că în octombrie 2014 fostul preşedinte Traian Băsescu l-a sunat să-l întrebe de „cazul dlui Iohannis în instanţă”.

„A fost întrebat dacă a purtat vreo discuţie la Cotroceni despre cazul în instanţă al dlui Klaus Iohannis, la vremea respectivă. A spus că nu a existat această discuţie, dar că a avut o discuţie cu dl Traian Băsescu pe cazul dlui Klaus Iohannis în instanţă şi lucrul acesta a fost undeva în octombrie 2014, înainte de alegerile prezidenţiale. Ar fi fost sunat preşedintele României la vremea respectivă, ar fi întrebat de acest caz, şi (George Maior – n.r.) ar fi dat nişte răspunsuri”, a declarat, marţi, Claudiu Manda, după audierea lui Maior.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…