Acasă Diverse Superluna albastră sângerie în eclipsă totală

Superluna albastră sângerie în eclipsă totală

Sute de oameni s-au adunat, astăzi, înainte de revărsatul zorilor, pe un munte din Los Angeles, pentru a vedea o rară eclipsă a Lunii numită „Superluna albastră sângerie”.  Fenomenul fiind vizibil în partea de vest a Americii de Nord.

Ca în cazul tuturor eclipselor totale de Lună, Pământul va arunca o umbra întunecată de culoare roșiatică în fața satelitului său natural, de aici provenind termenul „Lună sângerie”, dar alți doi factori se combină pentru a face spectacolul de astăzi deosebit de neobișnuit.

Eclipsa se va desfasura în timpul unei rare ocazii, de două ori Lună plină în decursul unei luni, fenomen cunoscut sub numele de „Luna albastră”, totodată, Luna aflându-se pe cel mai apropiat punct al orbitei sale față de poziția Pământului.  Astfel, Luna apare mai mare și mai luminoasă decât de obicei, fenomen numit ”superlună”.

Aspectul roșu al suprafeței lunare, întrucât imaginea lunii nu dispare în întregime în timpul eclipsei,  se datorează razelor Soarelui care trec prin atmosfera Pământului, pe măsură ce luna intră în umbra planetei noastre.

Ultima dată când toate cele trei condiții au avut loc în același timp a fost în anul 1866, când fenomenul a fost vizibil în America de Nord, potrivit datelor oferite de  AccuWeather.

În Los Angeles, câteva mii de oameni fac pelerinaj la Observatorul Griffith de pe Muntele Hollywood, unde vor fi pregătite telescoape suplimentare pentru a vedea spectacolul ceresc, au spus oficialii Griffith Observatory.

În vestul Americii de Nord, eclipsa va începe la ora 3:48, ora Pacificului, potrivit NASA. Dar spectacolul lunar va fi mai puțin observabil în Midwest și chiar mai greu de observat pe Coasta de Est, potrivit NASA.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…