Acasă Economie Venezuela inaugurează criptomoneda el petro

Venezuela inaugurează criptomoneda el petro

Președintele Nicolas Maduro a anunțat că vânzările de petrol în criptomonede au atins deja 735 milioane de dolari.

Pe 21 februarie, Venezuela a lansat oficial criptomoneda el petro, devenind prima țară cu propria sa criptomonedă pentru vânzarea de cu petrol.

„Am văzut deja intențiile de a cumpăra el petro în valoare de 4,77 miliarde de yuani, ceea ce înseamnă 596 de milioane de euro sau 735 de milioane de dolari”, a declarat Maduro în timpul prezentării monedei, difuzată în direct pe rețelele sociale.

Se așteaptă ca un total de 100 de milioane de petros să intre în vânzare, cu o valoare inițială stabilită la 60 de dolari, având în vedere prețul unui baril de țiței venezuelean de la jumătatea lunii ianuarie.

Modelul Superman

Economia Venezuelei a fost îngropată într-o criză economică profundă și, pe măsură ce se luptă cu hiperinflația și înregistrează o valoare scăzută a monedei, președintele își pune speranțele în noua criptomonedă, presupunând că va permite țării să înfrunte sancțiunile SUA care împiedică Venezuela să obțină credite externe.

„El petro ne întărește independența și suveranitatea economică și ne va permite să luptăm cu lăcomia puterilor străine care încearcă să sufoce familiile venezuelene să exploateze petrolul”, a spus el.

Folosind imagini cu benzi desenate, Maduro a sugerat că el petro ar putea ocoli sistemul financiar american, spunând că „astăzi, se naște o criptomonedă care poate fi asemănată cu Superman”.

Maduro a anunțat că a pus țara în fruntea tehnologiei mondiale, deși experții de tip blockchain au avertizat că el petro nu va atrage investiții semnificative din cauza dezechilibrelor economice profunde care vor submina în mod iminent încrederea în noua monedă digitală.

„Am făcut un pas gigantic în secolul 21. Suntem în avangarda tehnologică a lumii”, a declarat Maduro într-un emisiune a postului național de televiziune.

Comerțul cu petrol

Vorbind despre investițiile mult așteptate, Maduro nu a oferit nicio informație, însă site-ul oficial el petro conține un ghid despre cum să înființezi un portofel virtual pentru a deține criptomonede.

Între timp, el a menționat că începând de astăzi el petro va deveni un mijloc de plată la granița cu Columbia și va ordona tuturor serviciilor consulare din ambasadele Venezuelei din întreaga lume să se înregistreze cu el petro, precum și să aprobe propunerea făcută de Asociația Venezuelan Airways de a cumpăra combustibil pentru aeronave în această criptomonedă.

Maduro a cerut, de asemenea, companiilor petroliere deținute de stat PDVSA, companiei petrochimice Petroquimica de Venezuela (Pequiven) și societății CVG să efectueze o parte din vânzările lor utilizând el petro. În viitor, unele vânzări de benzină și tranzacții petroliere ar putea fi făcute și în el petro, a adăugat președintele.

Venezuela încercă să-și restructureze datoria externă, estimată la aproximativ 150 de miliarde de dolari de unii experți, iar Maduro a declarat că guvernul său a devenit victima unui „război economic” condus de politicienii din opoziție, cu ajutorul administrației președintelui american Donald Trump.

Departamentul de Trezorerie al SUA a avertizat cetățenii și companiile americane că achiziționarea de el petro va însemna încălcarea sancțiunilor, iar Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a spus că Washingtonul cântărește sancțiunile asupra sectorului petrolier din Venezuela pentru a crește presiunea asupra autorităților țării pentru a-i determina să „se întoarcă la procesul constituțional”.

Sancțiunile impuse anul trecut de Washington blochează băncile și investitorii americani să facă achiziții, să acorde credite sau să investească în Venezuela.

 

5/5 - (20 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…