Acasă Economie Criptomoneda pe agenda discuțiilor G20

Criptomoneda pe agenda discuțiilor G20

Japonia va cere G20 măsuri pentru a preveni folosirea criptomonedelor în operațiuni de spălare a banilor.

Japonia va îndemna omologii săi de Summit-ul G20, care va avea loc săptămâna viitoare, să  consolideze eforturile pentru a preveni folosirea criptomonedelor în spălarea banilor, a declarat un oficial guvernamental care cunoaște în mod direct problema, relatează Reuters.

Perspectiva ca liderii financiari ai G20 să convină asupra unor reguli globale specifice și să le menționeze într-un comunicat comun este redusă având în vedere diferențele de abordare în fiecare țară, a spus oficialul, o viziune reluată de un alt oficial implicat în discuțiile G20, conform sursei citate.

„Discuțiile se vor concentra pe măsurile de combatere a spălării banilor și pe protecția consumatorilor, mai degrabă decât posibilitatea de a afecta tranzacționarea de criptomonede prin sistemul bancar”, a spus unul dintre oficialități.

„Sentimentul general în rândul membrilor G20 este că aplicarea unor reglementări prea stricte nu va fi bună”.

Miniștrii de finanțe și bancherii centrali ai Grupului 20 se vor întâlni la Buenos Aires în perioada 19-20 martie, iar discuția despre criptomonede care vor fi pe ordinea de zi.

Grupul de acțiune financiară de la Paris (FATF), un grup de 37 de națiuni creat de puterile industriale ale G7 pentru combaterea finanțărilor ilicite, va raporta la G20 concluziile sale privind modalitățile de a împiedica utilizarea criptomonedelor în operațiuni de spălare a banilor.

Politicienii japonezi se tem că, deși există un consens larg între țările G20 cu privire la necesitatea unor astfel de măsuri, unele națiuni au reglementări mai lejere decât altele, ceea ce lasă lacune posibilității de spălarea  banilor, a spus oficialul.

Japonia a fost prima țară care a adoptat un sistem național care să supravegheze tranzacționarea cu criptomonede și a efectuat verificări pe mai multe schimburi în acest an, după furtul de 530 milioane dolari de la centrul de schimb Coincheck Inc.

Franța și Germania au declarat că vor face propuneri comune pentru a reglementa piața criptomonedei bitcoin. Un șef al Comitetului de supraveghere al Uniunii Europene a declarat că o strategie pe termen scurt ar putea să se concentreze asupra aplicării regulilor de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, avertizând consumatorii despre riscul de a tranzacțiilor în criptomonede și de a împiedica băncile să dețină monede digitale.

Scopul ar fi aplicarea de reglementări pentru a proteja consumatorii și a preveni activitatea ilicită, fără a înăbuși inovația în sectoarele de cripto-valută, au afirmat oficialii japonezi.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …