Acasă Extern Venezuela: Vot pe o porție de hrană

Venezuela: Vot pe o porție de hrană

Pentru oamenii săraci din Venezuela, o cutie de alimente înseamnă votul lor pentru actualul președinte Nicolas Maduro.

O pungă de orez pe masa unei familii sărace ar putea fi cheia lui Nicolas Maduro să păstreze sprijinul celor săraci din Venezuela în alegerile prezidențiale din mai.

Pentru milioane de venezueleni care suferă o criză economică fără precedent, primirea unei cutii cu alimente de bază subvenționate de guvernul Maduro înseamnă votul lor pentru susținerea actualului guvern.

Nicolas Maduro, în vârstă de 55, succesorul lui Hugo Chavez a introdus în 2016 așa-numitele cutii CLAP cu alimente de bază, printr-o politică care continuă strategia guvernului socialist de a obține sprijin public prin acordarea de bonusuri în bani și alte donații.

Maduro declară că CLAP-urile sunt „cea mai puternică armă” a sa pentru a combate un „război economic” care este condus din Washington, pe care îl numește „dictator” și a care a impus sancțiuni Venezuelei.

Venirea la putere a lui Maduro în 2013 a coincis cu o recesiune profundă cauzată de o scădere a prețurilor petrolului la nivel mondial și de politicile economice conduse de stat.

Cu toate acestea, cu cât economia devine mai slabă, cu atât mai mulți venezueleni vor fi dependenți de ajutorul de la stat.

Viața familiilor sărace din țara sud-americană se învârte în jurul cutiilor CLAP. Potrivit guvernului, șase milioane de familii primesc acest ajutor, dintr-o populație de aproximativ 30 de milioane de oameni.

Venezuelanii, dintre care mulți sunt subnutriți, așteaptă cu nerăbdare primirea lunară a CLAP-urilor, iar o piață neagră înfloritoare a apărut pentru a vinde produsele CLAP.

Guvernul importă aproape toate mărfurile CLAP din străinătate, în special din Mexic, de când producția alimentară a Venezuelei s-a diminuat, iar controlul valutar restrânge importurile private.

Criticii, inclusiv principalul contestatar al Maduro la alegerile din 20 mai, Henri Falcon, spun că CLAP-urile sunt o formă cinică de patronaj politic și sunt pline de corupție.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…