Acasă Economie Bătălia pentru influență economică în Africa

Bătălia pentru influență economică în Africa

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat joi că țările africane ar trebui să aibă grijă să nu-și piardă suveranitatea atunci când acceptă împrumuturi din partea Chinei, cel mai mare partener comercial al continentului.

Rex Tillerson se află în prima sa călătorie diplomatică pe continentul African pentru a susține alianțele de securitate de pe un continent care se îndreaptă tot mai mult către Beijing pentru sprijin comercial.

Tilleson încearcă să amelioreze relațiile SUA cu statele africane după remarcile negative, din luna ianuarie, ale președintelui Trump l- adresa unor țări de pe continent.

„Nu încercăm în nici un caz să păstrăm dolarul chinez din Africa”, a declarat Tillerson într-o conferință de presă din capitala etiopiană. „Este important ca țările africane să ia în considerare cu atenție termenii acestor acorduri și să nu-și piardă suveranitatea”.

Statele Unite sunt principalul donator pentru Africa, dar China a le-a depășit în calitate de partener comercial în 2009. Beijingul a pompat miliarde în proiecte de infrastructură în Africa, deși criticii spun că utilizarea firmelor și muncitorilor chinezi subminează valoarea reală a proiectelor.

Tillerson a declarat că investițiile chineze „nu aduc locuri de muncă semnificative la nivel local” și a criticat modul în care Beijingul acordă împrumuturi guvernelor africane.

Dacă un guvern acceptă un împrumut chinez și „se confruntă cu probleme”, a spus el, „poate pierde implicit controlul asupra propriei infrastructuri sau a propriilor resurse”. El nu a dat exemple.

Creditele din ce în ce mai mari acordate de China au atras critici din partea unor africani, care afirmă că agenda Chinei este de a-și hrăni apetitul pentru materii prime africane, cum ar fi petrolul, lemnul și mineralele, dar și securizarea contractelor pentru firmele sale.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a vizitat Zimbabwe joi, a declarat reporterilor că nu este adecvat ca Tillerson să critice relația Chinei cu țările africane.

„Nu a fost oportun să critice relațiile gazdelor sale – când a fost un oaspete acolo – cu o altă țară”, a spus el. Multe guverne africane se bucură de legături strânse atât cu Washingtonul, cât și cu Beijingul.

Kenya, de exemplu, a inaugurat un tren de 3,2 miliarde de dolari finanțat de China anul trecut. În ultimii trei ani, Kenya a primit mai mult de 100 de milioane de dolari anual în asistența de securitate din partea S.U.A.

Întrebat despre criticile lui Tillerson privind abordarea Chinei pe continent, ministrul afacerilor externe din Kenya, Monica Juma, a declarat: „Această țară se angajează cu parteneri din întreaga lume, suntem conduși  de propriile noastre interese și de propria noastră valoare”.

Rex Tilleso s-a întâlnit, joi, la Addis Abeba cu președintele Comisiei Africane (UA), Moussa Faki, din Ciad. Sediul Uniunii Africane este situate în Addis Abeba, Etiopia.

„Contracte opace”

Rex Tillerson a sosit în Etiopia, a doua cea mai populate țară din Africa, miercuri și a vizitat joi sediul Uniunii Africane. Sediul UA, un complex arhitectonic, a fost finanțat și construit de China și este văzut ca un simbol al influenței Beijingului în Africa și accesul chinez la resursele naturale ale continentului.

Etiopia găzduiește unele dintre cele mai mari investiții ale Beijingului în infrastructură, o calea ferată până la Djibouti, care a deschis anul trecut fabrici și parcuri industriale.

La începutul acestei săptămâni, Tillerson a criticat „abordarea Chinei” în Africa, despre care a spus că a încurajat dependența prin „contracte opace” și „practici de împrumut care ruinează”.

Primul ministru al Etiopiei, Hailemariam Desalegn, a demisionat brusc luna trecută și a fost impusă o stare de urgență, însă protestele din regiunea Oromia au continuat.

Secretarul de stat Tilleson s-a întâlnit cu Hailemariam Desalegn, care a demisionat în funcția de prim-ministru, dar a rămas interimar până la înlocuirea sa. Detaliile discuțiilor dintre cei doi nu a fost făcute publice.

„Este important ca țara să treacă peste starea de urgență cât mai repede posibil”, a spus Tilleson.

Rex Tillerson a reiterat apelurile anterioare adresate statelor africane de a reduce legăturile cu Coreea de Nord.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…