Acasă Cultură Bătălia politică pe Justiție

Bătălia politică pe Justiție

Una dintre problemele majore ale PSD  reprezentă justiția. Momentul de apogeu a fost reprezentat de „ordonanța 13”, care a scos în stradă un număr record de manifestanți în toată țară. După acel moment PSD a reușit să scoată la lumină o parte din abuzurile DNA. Problemele lor au rămas aceleași, însă adversarul a fost discreditat pas cu pas.

Legile Justiție au adus în prim-planul politicii o bătălie a retoricii între gruparea formată din liderii PSD-ALDE, pe care o vedem continuu în prim planul mediatic și o gruparea fragmentată formată din CSM, PNL și Președintele României.

Chiar dacă Proiectul de lege privind legile Justiției respectă cerințele MCV, acest lucru pare a nu interesa prea mult. De ce? Pentru că, bătălia pentru legile Justiției este o bătălie pentru puterea politică, adevăratele mize fiind: a) controlul asupra numirii Procurorului General și a Procurorului șef al DNA; b) conservarea puterii CSM.

Sondajele de opinie care indică un procent dramatic de scăzut al încrederii populației în justiția română demonstrează că sistemul actual de justiție duhnește a abuzuri. În materie civilă dacă luăm numai retrocedarea imobilelor confiscate de comuniști și tăierea pădurilor vedem câtă dreptate s-a făcut. În materie penală au fost prezentate pe media atât de multe abuzuri încât nu mai ști cine e vinovat și cine e nevinovat.

Președintele Iohannis a vorbit foarte puțin despre modificările la legile Justiției și nu a spus punctual ce anume îl nemulțumește la Proiectul de legi propus de ministrul Tudorel Toader.

Un lucru e cert, dacă PSD-ALDE va dori să treacă pachetul de legi în forma pe care au propus-o, au majoritate parlamentară și îl vor putea adopta. Pachetul de legi are acordul verbal al parlamentarilor din opoziție care au afirmat public că Justiția trebuie reformată și subscriu la 90% din proiectul propus.

După adoptarea proiectului de legi în parlament promulgarea din partea Președintelui Iohannis ar fi doar o chestiune de procedură și cel mult o tragere de timp. Eventualele proteste de stradă, dacă vor fi, nu mai sperie pe nimeni, proiectul de modificare a legilor justiției respectă cerințele MCV.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…