Acasă Economie Condamnare la moarte pentru fraudă

Condamnare la moarte pentru fraudă

Fostul șef al unei mari bănci vietnameze a fost condamnat la moarte într-un proces de mare corupție.

Nguyen Xuan Sonfost, director general al Ocean Bank, a fost condamnat pentru împrumuturi ilegale de milioane de dolari, delapidare, abuz de putere și gestionare defectuoasă a economiei. Zeci de foști angajați au primit sentințe cu ani grei de închisoare.

O parte din acționariatul băncii OceanBank este deținută de stat, iar fraudarea din fonduri publice este considerată o faptă deosebit de gravă în Vietnam.

După ce a demisionat de la Ocean Bank, Nguyen Xuan Sonfost a fost șef al gigantului petrolier PetroVietnam.

Vietnamul este cunoscut pentru pedepsele drastice în privind delapidarea și actele de corupție, dar este pentru prima dată când pedeapsa cu moartea se aplică unui oficial de rang înalt.

Fostul președinte al băncii Ha Van Tham, unul dintre cei mai bogați oameni din Vietnam, a fost închis pe viață pe aceleași acuzații și pentru încălcarea regulilor de creditare.

În total, 51 de funcționari și bancheri au fost acuzați de conducere incorectă care a dus produs o pagubă de 69 de milioane de dolari.

Pedepsele aplicate s-au dat ca urmare a unei politici de reducere a corupției din Vietnam, țară clasată pe locul 113 din 176 de țări întro evaluare realizată de Transparency International.

Guvernul vietnamez s-a angajat în eliminarea acestui fenomen pentru a a stimula creșterea economică a țării.

Analiștii politici susțin că lupta împotriva corupției îi vizează îndeosebi pe oponenții șefului Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…