Acasă Intern Faptele din Dosarul lui Liviu Dragnea s-au prescris

Faptele din Dosarul lui Liviu Dragnea s-au prescris

Decizia CCR 297/2018 a constatat că  Art. 155 aliniatul 1 din Codul Penal privind prescripția specială este neconstituțional. Această decizie are efecte pozitive pentru dosarul de la ÎCCJ a liderului PSD Liviu Dragnea.

Pe 26 aprilie 2018, CCR a pronunțat Decizia 297/2018 care constată explicit doar că „soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul Penal, este neconstituțională”.

Astfel, CCR a constatat că „soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului de prescripție a răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, este neconstituțională.”

Decizia CCR a fost publicată în 25 iulie 2018 în Monitorul Oficial 518, dată de la care produce efecte juridice.

Dispozițiile legale a căror neconstituționalitate a fost constatată prin decizia CCR au fost suspendate de drept până la punerea în acord a prevederilor neconstituționale cu dispozițiile Constituției.

Până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat.

Dar, la 45 de zile de la publicarea Deciziei 297/2018, respectiv de la data de 9 August 2018, dispozițiile normei constatată ca fiind neconstituțională încetează să mai producă efecte juridice, conform aceluiași art. 147 al. 1 din Constituție.

Începând din data de  9 august, „îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză” nu mai constituie un temei de drept pentru a întrerupe cursul termenului prescripţiei răspunderii penale.

Instanțele de judecată  vor trebui să constate abrogarea de drept a articolului 155 aliniatul 1 din Codul Penal începând cu data de 9 august a.c., întrucât deciziile CCR sunt obligatorii.

Prin urmare, răspunderea penală este înlăturată după trecerea termenelor de prescripție stabilite în art. 154 C.pen., termene care încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. Cu privire la dosarul lui Liviu Dragnea de la ÎCCJ, fapta pentru care este acuzat este prevăzută în Codul Penal cu pedeapsa maximă de 7 ani, ceea ce înseamnă că prescripția intră în vigoare după 8 ani de la presupusa săvârșire a faptei.

Liviu Dragnea este acuzat pentru fapte petrecute în anul 2009. Termenul de judecată, la ÎCCJ,  a acestui dosar a fost fixat pentru data de 8 octombrie.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…