Acasă Extern Membru Hamas ucis în Malaezia

Membru Hamas ucis în Malaezia

Zece focuri au fost trase asupra unui profesor palestinian care era și membru al organizației militare Hamas, sâmbătă dimineața devreme, pe o stradă din Kuala Lumpur, capitala Malaeziei, relatează BBC.  

Familia lui Fadi al-Batsh, în vârstă de 35 de ani, a acuzat agenția de spionaj a Israelului, Mossad, că este în spatele uciderii acestuia.

Oficialii din Malaezia au declarat că se presupune că suspecții au legături cu o agenție de informații străină.

Oficialii israelieni nu au comentat încă despre ucidere, informează BBC.

Hamas a acuzat Israelul de asasinarea experților săi în străinătate, deși Mossad nu a confirmat niciodată astfel de operațiuni.

Un caz recent a implicat uciderea unui cetățean tunisian, în 2016, despre care se crede că ar fi fost un expert al Hamas.

Fadi al-Batsh se plimba sâmbătă de la reședința sa la o moschee din apropierea orașului, în jurul orei 6:00 dimineața (23:00 GMT vineri) când a fost atacat.

Două persoane înarmate cu pistoale, aflate pe o motocicletă, au tras 10 focuri de armă, omorându-l pe loc, a declarat șeful poliției din Kuala Lumpur, Mazlan Lazim.

„Anchetele preliminare au descoperit patru răni prin împușcare pe corpul victimei. Două gloanțe au fost găsite la locul incidentului”, a adăugat polițistul într-o declarație.

Zece focuri au fost trase asupra lui Fadi al-Batsh

Șeful poliției a declarat că imaginile CCTV au arătat că suspecții, care au părăsit scena, au așteptat aproximativ 20 de minute în zonă înainte de a-l ataca pe Batsh.

„Noi credem că profesorul era ținta lor, pentru că alte două persoane au trecut îanintea acestuia prin acel loc și nu au pățit nimic”.

Hamas a declarat că victima, cercetător științific specializat în probleme energetice, a fost unul dintre membrii săi.

Vicepremierul Malaeziei, Ahmad Zahid, citat de agenția de știri de stat Bernama, a declarat că victima avea legături cu o agenției de informații străină și că activa în organizațiile non-guvernamentale pro-palestiniene.

Suspecții sunt considerați a fi caucazieni care au de asemenea legături cu un serviciu străin de informații, a declarat Zahid reporterilor.

Batsh, care locuiește în Malaezia de mai mulți ani, a fost lector în inginerie electrică.

Hamas a spus că unul dintre membrii săi a fost „asasinat”, descriindu-l ca pe un „martir” – termen folosit de obicei pentru oamenii uciși de forțele israeliene. Cu toate acestea, s-a oprit să acuze în mod direct Israelul de uciderea acestuia.

Se crede că Israelul a asasinat în trecut membri ai grupurilor militare din străinătate, relatează BBC.

În 1997, agenții Mossad au eșuat în a-l ucide pe liderul Hamas, Khaled Meshaal, în Iordania, prin pulverizarea unui otrăvi în ureche, relatează sursa citată.

Se crede, de asemenea că, agenția de spionaj a fost în spatele uciderii lui Hamm Mahmud al-Mabhuh, care a murit într-un hotel din Dubai, în 2010, conform sursei citate.

Israelul nu a confirmat niciodată și nu a negat implicarea în uciderea sa.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…