Acasă Extern Hamas se pregătește de război „iminent” cu Israelul

Hamas se pregătește de război „iminent” cu Israelul

Fâșia Gaza se pregătește pentru o confruntare militară iminentă cu Israelul în următoarele câteva zile, a relatat, duminică,  Al Hayat,  un ziar londonez de limba arabă.

Relatarea spune că organizația palestiniană fundamentalistă Hamas, alături de alte facțiuni palestiniene, evaluează șansele de război cu Israelul „la 95%”, susținând că ar putea izbucni în câteva zile sau chiar ore.

Ziarul israelian Haaretz a publicat, de asemenea, un articol, însă descrie amenințarea ca făcând parte din încercarea Hamas de a „grăbi discuțiile internaționale” asupra situației umanitare din Gaza și a neaplicării acordul de reconciliere dintre cele două formațiuni politice palestiniene, Hamas și Autoritatea Palestiniană.

„Israelul nu va iniția război cu Hamas fără o escaladare reală în sud, cum ar fi o creștere a lansărilor de rachete din partea Hamas”, a scris Haaretz.

Relațiile dintre Israel și Palestina s-au deteriorat, deoarece președintele american Donald Trump a anunțat, pe 6 decembrie, decizia istorică a SUA de a recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, cerând Departamentul de Stat să transfere ambasada SUA la Ierusalim. Declarația a provocat critici la nivel mondial, palestinienii au ieșit în stradă pentru a proteste împotriva deciziei, iar statele arabe caută recunoașterea Ierusalimului de Est ca fiind palestinian.

La o săptămână după declarația președintelui  Trump, Hamas a anunțat a treia „intifadă”, iar palestinienii au lansat atacuri cu rachete pe teritoriul israelian. Forțele aeriene israeliene, la rândul lor, au reacționat bombardând Gaza.

Majoritatea statelor arabe doresc o soluție în care Israelul să revină la situația de dinainte de Războiul din 1967, respectiv, să fie restabilite granițele anterioare războiului.  În războiul de șase zile, așa cum este cunoscut războiul din 1967, Israelul a capturat Fâșia Gaza din Egipt,  Cisiordania și Ierusalimul de Est din Iordania și înălțimile Golan din Siria. De atunci, coloniștii israelieni au continuat să înființeze noi comunități în Cisiordania, ceea ce palestinienii consideră un act de agresiune.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…