Acasă Extern Mike Pompeo, turneu maraton în Orientul Mijlociu

Mike Pompeo, turneu maraton în Orientul Mijlociu

Șeful diplomației americane vizitează Orientul Mijlociu într-un turneu maraton care urmăreşte să întărescă alianţele SUA puse la încercare de recentele evenimente, de la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi până la retragerea trupelor americane din Siria.

Mike Pompeo, Secretarul de stat pentru Afaceri Externa al SUA, a declarat luni că Turcia a promis protejarea combatanţilor kurzi din Siria.

Pompeo a făcut această declarație înainte de a pleca într-un turneu în Orientul Mijlociu, care are loc după decizia președintelui Donald Trump de a retrage trupele americane, transmite AFP.

Mike Pompeo a afirmat că asigurările au venit din partea preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a ameninţat în repetate rânduri forţele kurde susţinute de Washington şi luptând împotriva grupării jihadiste ISIS.

Recep Tayyip Erdogan a vorbit cu Donald Trump la scurtă vreme înainte ca preşedintele american că anunţe pe 19 decembrie că ISIS a fost înfrânt şi că va retrage rapid cei 2.000 de soldaţi americani din Siria.

„Preşedintele Erdogan şi-a luat angajamentul pe lângă preşedintele Trump atunci când au discutat despre ce va trebui să fie un angajament potrivit căruia turcii vor continua campania împotriva SI după plecarea noastră şi vor face în aşa fel ca băieţii alături de care am luptat, care ne-au asistat în campania noastră contra ISIS, să fie protejaţi”, a declarat Mike Pompeo pentru canalul CNBC.

Până în prezent combatanții kurzi au fost aliaţi ai Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor din Siria, iar acum se tem că retragerea americană îi va lăsa descoperiţi în faţa Turciei.

După anunţul care a zguduit numeroşi aliaţi ai Washingtonului, Donald Trump a dat asigurări că retragerea SUA din Siria se va face  într-un mod în care apărarea Israelului şi a „altor prieteni” ai Washingtonului din regiune să fie „absolut asigurată”.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…