Acasă Economie Polonia exclusă din gazoducta Nord Stream2

Polonia exclusă din gazoducta Nord Stream2

Germania a permis companiei ruse Gazprom să construiască și să exploateze conducta de gaz Nord Stream 2 în apele sale teritorialei.

Decizia a venit ca o veste proastă pentru Polonia, care se teme că Nord Stream 2 va crește dependența Europei de gazul rus importat.

Într-o ultimă încercare de a contracara construcția conductei strategice, care se va desfășura sub Marea Baltică, din Rusia până în Germania, premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut secretarului de stat al SUA, Rex Tillerson, să se asigure că sancțiunile SUA acoperă Nord Stream 2 și că societățile europene implicate în proiect sunt amendate.

„Da, am vorbit despre Nord Stream2. Vrem construcția conductei Nord Stream 2 să se încadreze în proiectul de lege privind sancțiunile  SUA împotriva Rusiei”, a declarat premierul polonez într-un interviu acordat, luni, unui ziar polonez.

Considerații geopolitice

Directorul adjunct al International Business School a Universității  din Rusia, Lyudmila Studenikina, a explicat că Varșovia folosește sentimentele anti-ruse pe care le au polonezii și americanii pentru a veni în întâmpinarea companiilor americane de gaz de șist de a intra pe piața de combustibil a UE.

„Aceste declarații și acțiuni sunt dictate de considerente geopolitice, incluzând planurile Washingtonului de a câștiga poziția și, eventual, de a domina piața europeană a energiei”, a declarat ea pentru RIA Novosti.

Americanii vor să folosească Polonia ca poartă către Europa.

Anul trecut, compania poloneză de petrol și gaze PGNiG a devenit prima companie din UE care a semnat un contract de cinci ani pentru livrări de gaze naturale lichefiate din Statele Unite.

De atunci, în portul polonez Swinoujscie au sosit 14 petroliere care transportă gaze naturale lichefiate din SUA, aducând 1,6 miliarde de metri cubi de gaz, a relatat Spuntnik.

Consumul anual de gaze naturale în Polonia este de 15 miliarde metri cubi, dintre care două treimi provin din Rusia.

Ambiții îndrăznețe

De mai mult timp, Varșoviei dorește să înlocuiască gazul rusesc cu un gaz din SUA sau din altă parte. Polonia dorește să devină un centru de gaze pentru Europa Centrală și de Est, cu intenția de a crește capacitatea anuală a portului Swinoujscie la 7,5 miliarde de metri cubi.

Lituania susține permisiunea Germaniei pentru construcția Nord Stream 2.

Varșovia se așteaptă să obțină încă 10 miliarde de metri cubi din câmpurile de gaz din Marea Nordului prin conducta baltică, care urmează să treacă din Danemarca pe sub Marea Baltică.

Experții au îndoieli cu privire la fezabilitatea acestor planuri, însă Studenikina descrie decizia de a extinde terminalul din Swinoujscie ca fiind motivat politic și prea scump pentru ca Polonia să îl finanțeze singură.

Conducta Nord Stream 2 pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a viziunii Varșoviei asupra livrărilor de gaze naturale diversificate în Europa.

Mai mult, gazul din conducte este întotdeauna mai ieftin decât GNL, experții spunând că polonezii vor trebui să plătească aproximativ un miliard de euro mai mult pentru gazul american, comparativ cu volumele similare furnizate de compania rusească Gazpromul.

Obiectivul Nord Stream 2

Nord Stream 2 este un joint-venture al Gazprom cu firmele Engie, OMV AG din Austria, Anglo-Dutch Royal Shell Shell și Uniper și Wintershall din Germania.

Obiectivul Nord Stream 2 este de a furniza anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ruse către Uniunea Europeană, de-a lungul Mării Baltice în Germania.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…