Acasă Economie Rusia va înlocui SUA la exportul de soia pentru China

Rusia va înlocui SUA la exportul de soia pentru China

Războiul comercial cu Statele Unite a lovit interesul Chinei privind importurile de soia. Oficialii ruși sunt optimiști în legătură cu perspectivele de creștere a exporturilor de soia din Rusia în China.  

În această vară, ca răspuns la creșterea tarifele SUA pentru produsele importate din China, Beijingul a impus taxe pe 659 de importuri americane, inclusiv pentru soia. Taxa de import pentru soia este de 25%, China fiind cea mai mare consumatoare din lume.

Anul trecut, China a importat din Statele Unite 70 de milioane de tone de soia, în valoare de 12 miliarde de dolari. Soia reprezintă 60 la sută din exporturile agricole ale SUA către China.

Rusia urmează să ia locul SUA pentru a acoperi necesarul de soia de pe piața chineză.

Deși anul trecut Rusia a exportat în China doar 850 000 de tone de soia, Orientul Îndepărtat al Rusiei are climatul perfect pentru a cultiva soia și, dată fiind apropierea sa de China, distanțele de transport maritim ar fi mult mai scurte decât cele din Brazilia, principalul producător de soia pe piața mondială.

Autoritățile ruse au creat programe preferențiale și structuri de investiții pentru a atrage investiții în Orientul Îndepărtat al Rusiei, inclusiv în agricultură. Valery Dubrovsky, șeful Agenției de Investiții și Export pentru Orientul Îndepărtat, a declarat că Rusia se așteaptă la o creștere a investițiilor străine – aproximativ 50% ar veni chiar din China – pentru dezvoltarea a 1 milion de hectare de teren agricol.

Orientul Îndepărtat al Rusiei este o întindere nesfârșită, dar regiunea nu are deocamdată capacitatea de a crește semnificativ producția agricolă, în special de soia.

În regiune există puțin teren arabil suplimentar, care este în mare parte montan și mlaștină. O mare parte din terenul fertil este situat în bazinele hidrografice și au loc inundații repetate în timpul taifunurilor, care sunt destul de frecvente.

În regiunea Primorsky există 50 000 până la 70 000 de hectare de teren arabil necultivat și 150 000 până la 200 000 de hectare în provincia Amur. În regiunea Khabarovsk și în Regiunea Autonomă Evreiască, este disponibil puțin teren. Cu toate acestea, pe o mare parte din acest teren există doar parcele mici, care pot fi combinate în întreprinderi agricole mari dacă se fac investiții majore.

Cel mai mare jucător pe piața agricolă a Rusiei este grupul național Rusagro. În ultimii ani, Rusagro a intrat agresiv pe piața locală prin achiziționarea de terenuri și parcele închiriate la preț ridicat. Proprietarii care au închiriat terenuri la prețuri mai mici pentru compania locală Armada (o filială a companiei Huasin, o corporație din regiunea de graniță chineză) preferau să facă afaceri cu Rusagro. Ca urmare, Armada și-a pierdut contractele de închiriere și a fost forțată să părăsească sectorul agricol.

Armada a fost cel mai mare afiliat în afacerile chineze din regiunea Primorsky.

În prezent, companiile străine întâmpină dificultăți în a concura cu companii precum Rusagro. Străinii nu au voie să dețină terenuri în Rusia și, ca urmare a cazului Armada, ar putea ezita să închirieze terenuri de la entități locale.

În plus, chiar dacă terenul este disponibil, este costisitor. În regiunea Primorsky, terenul costă între 25.000 și 38.000 de ruble pe hectar. Investitorii străini care încearcă să achiziționeze terenuri sunt deseori obligați să achiziționeze toată infrastructura conexă, inclusiv echipamente și depozite. Datorită restricțiilor din legea rusă privind proprietatea asupra terenurilor, investitorii străini trebuie să se asocieze cu proprietari ruși, ceea ce devine dificil de gestionat.

Transformarea terenurilor agricole existente pentru a cultiva soia este o opțiune viabilă. Soia este deja cultivată pe majoritatea terenurilor arabile din Orientul Îndepărtat rusesc – soia ocupă până la 70% din suprafața agricolă din regiunea Primorsky. Rusia produce de patru ori mai mult soia ca în urmă douăzeci de ani, deoarece fermierii au fost atrași de marjele de profit mari ale culturii.

În căutarea profiturilor, fermierii au trecut de la grâu și ovăz la soia.

Rotația culturilor este esențială pentru refacerea nutrienților în solul epuizat de culturile de soia. Prin folosirea îngrășămintelor, fermierii ruși au reușit să evite erodarea solului. În regiunea Primorsky agricultorii folosesc până la 300 de kilograme de îngrășământ pe hectar, de la 70 de kilograme în trecut. Ei primesc mai mulți bani în avans de la producători pentru culturile de soia.

Un impuls pentru economia Rusiei este dat de construcția unor mari fabrici de prelucrare a cărnii și a produselor lactate – motivată de așteptările viitoarei cereri din partea Chinei. În prezent exporturile de carne și produse lactate către China sunt interzise, ​​acestea urmând a fi reluate încă de la sfârșitul acestui an.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…