Acasă Extern Sondajul care anunță sfârșitul cancelarului  Merkel

Sondajul care anunță sfârșitul cancelarului  Merkel

Sondajul realizat de YouGov dat publicităţii vineri arată că doi din cinci germani vor ca şefa executivului federal, Angela Merkel, să demisioneze în urma disputei din interiorul guvernului cu privire la gestionarea migranţilor la frontierele ţării, relatează preluat de agenția Dpa.

Conform sondajului, 43% dintre repondenţi au afirmat că Angela Merkel ar trebui să lase locul unui succesor, iar un procent similar de 42% au fost de părere că ar trebui să rămână în funcţie. Restul de 15% nu au răspuns.

Angela Merkel a acceptat termenul de două săptămâni dat de ministrul de interne Horst Seehofer pentru a găsi o soluţie la nivel european la problema migranţilor, în caz contrar responsabilul bavarez declarându-se pregătit să-i ”respingă imediat” pe cei care ajung la frontierele germane din alte state europene.

Cancelarul german spune că astfel de decizii unilaterale ar crea blocaje, provocând tensiuni cu statele vecine Germaniei şi subminând solidaritatea europeană.

Criza din interiorul coaliției de guvernare a condus la speculaţii privind ruperea blocului conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU) – Uniunea Creştin Socială (CSU), ceea ce ar însemna pierderea majorităţii guvernamentale de către cancelar şi, posibil, alegeri anticipate.

Sondajul realizat de YouGov arată că 32% dintre intervievaţi cred că disputa ar putea duce la căderea guvernului Merkel, format din CDU, CSU şi SPD (Partidul Social-Democrat).

În jur de 31% dintre repondenţi au fost de părere că actuala coaliţie de guvernare va rezista până la viitoarele alegeri din 2021.

Sondajul YouGov a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.053 de persoane, în intervalul 19-21 iunie.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…