Acasă Extern SUA: Suspiciuni de corupție între  Elbit și politicieni români

SUA: Suspiciuni de corupție între  Elbit și politicieni români

Comisia pentru Valori Mobiliare şi Schimb (SEC) din SUA a decis că grupul israelian Elbit Imaging a plătit în mod ilegal milioane de dolari către consultanţi şi agenţi de vânzări pentru proiectul imobiliar privind transformarea Casei Radio din Bucureşti într-un centru comercial.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, cazul vizează încălcarea normelor şi prevederilor de contabilitate ale Legii privind practicile de corupţie în străinătate (Foreign Corrupt Practices Act), prin intermediul unor plăţi făcute de compania Elbit şi subsidiara Plaza Centers.

„Între 2007 şi 2012, Elbit şi Plaza, direct şi indirect, au plătit milioane de dolari către consultanţi şi agenţi de vânzări din străinatate pentru presupuse servicii privind un proiect de dezvoltare imobiliară în România şi pentru vânzarea unui important portofoliu de bunuri imobiliare în SUA. Elbit şi Plaza au făcut aceste plăţi chiar dacă nu aveau nicio dovadă că agenţii de vânzări şi consultanţii au furnizat efectiv serviciile contractate. Elbit şi Plaza nu au înregistrat corect aceste plăţi, într-un mod care să reflecte în mod detaliat, cu precizie şi clar natura plăţilor în registrele lor. Totodată, Elbit şi Plaza nu au reuşit să desfăşoare suficiente controale contabile interne pentru a oferi asigurări rezonabile că fondurile companiei au fi utilizate numai pentru scopuri corporative legitime şi că tranzacţiile au fost necesare pentru a menţine situaţia unor bunuri, în special cu privire la procesul de plată”, se arată în decizia autorităţii americane pentru reglementarea şi supravegherea pieţei de capital, a pieţelor de mărfuri şi a instrumentelor financiare derivate.

Consultanță de 14 milioane de dolari, atât a plătit firma Plaza unor companii, chiar dacă documentaţia care argumentează plăţile nu a identificat serviciile furnizate de către aceşti consultanţi.

„Plaza a descris plăţile către consultanţi în registre drept cheltuieli legitime de afaceri pentru serviciile prestate, când de fapt fondurile sau o parte dintre ele ar fi putut fi utilizate pentru a face plăţi ilegale către oficiali guvernamentali români sau au fost delapidate”, se mai arată în documentul Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Schimb din SUA.

Pentru aceste încălcări ale legii americane, compania israeliană Elbit Imaging a primit doar o amendă civilă în valoare de 500.000 de dolari, întrucât a colaborat cu autorităţile din SUA şi România.

În august 2006, Plaza a încheiat un contract cu o „entitate off-shore pentru servicii de consultanţă”, cu scopul de a o obţine o invitaţie din partea guvernului României pentru participarea la proiectul Casa Radio şi implicit pentru obţinerea aprobărilor guvernamentale necesare.

În februarie 2007, cu acordul guvernului României, Plaza a achiziţionat 75% din proiectul Casa Radio, pentru aproximativ 40 milioane de dolari şi obligaţia de a dezvolta un sediu pentru o autoritate publică din România, iar costurile să fie suportate exclusiv de către dezvoltatorul imobiliar Plaza.

În septembrie 2011, compania Plaza a semnat un nou contract cu o entitate off-shore pentru servicii de consultanţă în legătură cu proiectul Casa Radio. Compania de consultanţă s-a angajat să asiste Plaza pentru obţinerea aprobărilor guvernamentale necesare şi pentru achiziţionarea a încă 15% din proiect din partea guvernului României.

La sfârşitul anului 2017, compania Plaza Centers, care deţine hotelul Radissson din Capitală, a anunţat că are în plan reluarea proiectului Dâmboviţa Centre Multifunctional Complex, ce va fi construit pornind de la Casa Radio, acesta fiind „în faza de plan şi de obţinere a autorizaţiilor”, potrivit unui raport al bursei de la Londra.

Platforma de nouă hectare de la Casa Radio se află în zona Eroilor din Bucureşti, are acces la reţeaua de metrou şi este la câteva sute de metri distanţă de Gara de Nord şi de Pasajul Basarab, prin care se poate face accesul către zona de nord a oraşului. Investiţia totală în acest proiect este estimată la circa 1,5 miliarde de euro.

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…