Acasă Intern Tudorel Toader îl trimite pe Iohannis să studieze Constituția

Tudorel Toader îl trimite pe Iohannis să studieze Constituția

Ministrul Justiției, Tudorel Toader insistă ca Adina Florea să fie noul procuror șef al DNA și continuă demersurile în acest sens.

De la Cotroceni, mesajele sunt unele contradictorii, iar Klaus Iohannis pare că ar dori să refuze această numire.

Tudorel Toader a reacționat la declarațiile șefului statului și i-a transmis un mesaj prin care îl trimite pe Klaus Iohannis să studieze.

„În legătură cu candidata la şefia DNA, eu aş face o precizare prealabilă, să facem deosebirea dintre declaraţiile politice, declaraţiile electorale şi cele cu un conţinut riguros juridic. Acum, cu privire la desemnarea procurorului şef la DNA, discutăm despre legalitate. Oportunitatea numirii sau propunerii unui procuror pentru competenţele manageriale pe care le are, oportunitatea şi competenţele sunt stabilite prin art. 132 din Constituţie şi clarificate prin decizia recentă a Curții Constituţionale. Legalitatea este o obligaţie generală, este scrisă chiar în art. 1 din Constituţie, unde se spune că respectarea legii şi a Constituţiei este obligatorie”, a declarat Tudorel Toader, la Antena3.

Ministrul Justiției a mai precizat că nu a ascultat întreaga declarație a lui Klaus Iohannis privind propunerea pentru șefia DNA, însă este convins că își va aminti decizia CCR.

„Procedura de la CSM, unde se obține acel aviz consultativ nu se poate opri la nivelul CSM, pentru că acest organism colectiv dă un aviz consultativ care îl va ajuta pe președinte să înțeleagă dacă cel propus candidat la șefia DNA întrunește cerințele legale, întrunește, are abilitățile manageriale pentru a fi numit în funcție. Eu nu am ascultat cuvânt cu cuvânt declarația domnului președintelui, dar mi-a atras atenția următorul lucru: întâi a spus că nu o va numi pentru că ar însemna un regres împotriva corupției, după care a spus că va veni acasă și va studia documentele. Eu am crezut că e invers, adică întâi te documentezi, studiezi și după aceea te exprimi cu privire la soluția pe care o va adopta. Convingerea mea este că își va aminti de recenta decizie a Curții Constituționale care a partajat competențele ministrului Justiției, pe de o parte, președintelui republicii pe de altă parte, în desemnarea procurorului de rang înalt”, a mai spus Tudorel Toader.

Precizările vin după ce președintele Klaus Iohannis a declarat, despre numirea Adinei Florea la șefia DNA că nu va permite ca România să facă pași înapoi împotriva luptei anticorupție și a cerut o verificare privind legalitatea propunerii, având în vedere avizul negativ de la CSM.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…