Acasă Extern Turcia invadează Siria

Turcia invadează Siria

Mai multe sate din nord-vestul Siriei au fost ocupate de trupele militare ale Turciei, în a treia zi de ofensivă, pentru a elimina luptătorii kurzi, a relatat presa turcă.

Forțele militare turce însoțite de rebelii sirieni au preluat, astăzi, controlul mai multor zone din Afrin, Siria.

Armata turcă a început, joi,  bombardarea provinciei siriene Afrin.

Turcia consideră miliția kurdă YPG din regiune ca fiind un grup terorist.

YPG, care controlează o mare parte a Siriei de nord-est, este considerată de Turcia ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a luptat timp de trei decenii pentru autonomia kurdă în Turcia.

YPG neagă orice legături directe cu PKK și este o parte crucială a unei alianțe susținută de SUA care luptă împotriva jihadiștilor ISIS din Siria.

„Suntem hotărâți, Afrin va fi ocupat”, a declarat, luni, într-o emisiune de televiziune din Ankara, președintele truc Erdogan. „Nu vom face nici un pas înapoi”, a spus el, adăugând: „Am vorbit despre asta cu prietenii noștri din Rusia, avem un acord.”

Ankara a condamnat SUA pentru susținerea YPG și această incursiune pe teritoriul Siriei o Turcia în coliziune cu aliatul său NATO.

Ce sa- întâmplat pe teren?

Astăzi au fost ocupate satele Shankal, Qorne, Bali și Adah Manli din zona Afrin, inclusiv Kita, Kordo și Bibno, potrivit agenției turce de știri Anadolu.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), un grup de monitorizare sprijinit de Marea Britanie, a declarat că YPG a respins trupele turcești din două sate care au fost luate prin lupte grele în timp scurt. YPG a mai spus că a răspuns ofensivei turce de la sol cu rachete trimise în zonele de frontieră turcești.

Două persoane au decedat și alte 12 au fost rănite de o rachetă care a lovit o tabără care găzduiește luptători rebeli sirieni în apropierea graniței Hatay din Turcia, au afirmat rapoartele locale.

Guvernul sirian, împreună cu aliații săi Iranul și Egiptul, au condamnat ofensiva Turciei.

Consiliul de Securitate al ONU a declarat că va organiza, astăzi, o reuniune de urgență cu privire la această situație.

Care este fundul ofensivei?

Trupele terestre din Turcia împreună cu rebelii din Armata Siriană Liberă (FSA) au trecut, duminică în Siria de nord, ca parte a ofensivei sale – numită „Operațiunea Olive Branch”,  pentru a elimina unitățile de protecție a populației kurde (YPG).

Președintele Erdogan a promis să zdrobească YPG „foarte repede”, dar SUA a solicitat „reținere” din partea turcă pentru a evita accidentele civile.

Prim-ministrul turc, Binali Yildirim, a declarat că scopul este stabilirea unei „zone sigure” de 30 km în înteriorul Siria.

Planurile pentru operațiunea de ocupație s-au accelerat când oficialii americani au declarat la începutul acestei luni că SUA vor ajuta alianța forțelor democratice siriene (SDF), dominată de YPG, să construiască o nouă „forță de securitate a frontierei” pentru a preveni întoarcerea ISIS.

Aproximativ 25.000 de luptători turci s-au alăturat ofensivei, a declarat comandantul rebel Maj Jasser Abdul Rahim pentru Reuters. Nu este clar cât de mulți soldați turci sunt la fața locului.

Turcia a declarat că a lovit duminică 45 de obiective, ca parte a campaniei și atacurile aeriene au eliminat 153 ținte aparținând militanților kurzi.

Care sunt victimele?

SOHR a declarat, astăzi, că 18 civili au fost uciși până acum în regiunea Afrin. Grupul a spus că majoritatea au fost uciși de loviturile aeriene ale Turciei, lansate în weekend.

YPG- a declarat că cel puțin patru soldați turci și 10 luptători rebeli sirieni au fost uciși în ciocnirile de duminică dimineața, dar nu există nicio confirmare din partea Turciei.

Rachetele YPG au lovit orașele turcești de la graniță Kilis și Reyhanli în week-end, cu victime raportate. Astăzi, au existat mai multe victime în atacul cu rachete asupra unei tabără FSA din provincia Hatay.

Cum au reacționat principalii jucători?

Puterile occidentale, inclusiv SUA și Franța, solicită reținere.

„Ne-au avertizat înainte de a lansa atacurile aeriene. Și lucrăm la pasul următor”, a spus, secretarul american al Apărării, James Mattis, într-o declarație de presă dată duminică.

Președintele sirian Bashar al-Assad a condamnat invazia, spunând: „Agresiunea turcă este brutală”, Afrin a făcut parte din politica Ankarei de „sprijin pentru terorismul” din Siria.

Rusia,  un aliat-cheie al președintelui Assad, a declarat că este îngrijorată de eveniment și a retras unele dintre trupele sale din regiune.

Moscova va cere la reuniunea Consiliului de Securitate a ONU ca Turcia să își oprească operațiunile militare,  potrivit parlamentarului rus Frants Klintsevich, care este vicepreședintele Comisiei de apărare și securitate.

Iranul, un aliat al Siriei, a cerut încetarea rapidă a operațiunii „pentru a preveni o adâncire a crizei” din Siria.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …