Acasă Intern Băsescu audiat la DNA în legătură cu Proiectul Roșia Montană

Băsescu audiat la DNA în legătură cu Proiectul Roșia Montană

Procurorii vor să demonstreze că una dintre campaniile electorale ale lui Traian Băsescu, cea din 2009, a fost finanţată de israelianul Benny Steinmetz, relatează Antena 3.

La schimb, Traian Băsescu, președintele României la acea dată, urma să susţină şi să se asigure că va fi pus în practică Proiectul Roşia Montană, unde israelianul Benny Steinmetz ar fi avut interese de afaceri, potrivit sursei citate.

Susţinerea publică a lui Traian Băsescu pentru proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană prin deversarea de cianuri a crescut permanent.

Din 2009, de când spunea că CSAT trebuie să ia decizia privind Roşia Montană, până în 2013, când a dat vina pe Emil Boc pentru că exploatarea nu a mai avut loc.

Traian Băsescu a fost foarte rezervat cu explicaţiile privind audierea sa la DNA.

La scurt timp după ce a plecat de la întâlnirea cu procurorii, Traian Băsescu a recunoscut, într-o intervenţie la un post TV, că a fost chemat în legătură cu o comisie rogatorie cerută de statul Israel. Mai mult, la audierea sa a participat un procuror israelian.

Surse judiciare au declarat că este vorba despre dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați anul trecut în Israel.

Cei doi sunt acuzați pentru spălare de bani, obstrucționarea justiției și dare de mită, în urma unei anchete comune a autorităților elvețiene și americane. Alături de cei doi au fost arestate și alte persoane, printre care președintele actual al companiei de telecomunicații Bezeq, David Ganot.

Beny Steinmetz este un miliardar în domeniul exploatării minelor de diamant, locuiește la Geneva, iar Tal Silberstein a fost consilier al mai multor politicieni români, printre Traian Băsescu, Vasile Blaga, Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu.

La momentul arestării, cotidianul israelian Haaretz relata că arestarea miliardarului israelian Beny Steinmetz, în baza unor suspiciuni care includ frauda și spălarea de bani, are legătură cu un dosar în cazul său în România.

În martie 2016, Beny Steinmetz a fost inculpat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România pentru complicitate la spălare de bani, trafic de influență și formarea unui grup infracțional organizat, împreună cu alți 13 suspecți, inclusiv Tal Silberstein.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…