Acasă Intern Bogdan Aurescu, PUPILA lui Adrian Năstase

Bogdan Aurescu, PUPILA lui Adrian Năstase

Bogdan Aurescu a fost asistentul lui Adrian Năstase la Facultatea de Drept a Universității București. Adrian Năstase a coordonat teza de doctorat a lui Bogdan Aurescu.  Se pare că, Adrian Năstase a avut un plan cu câțiva tineri care între timp au ajuns miniștri, sau chiar premier în cazul lui Ponta. Aceștia au fost împinși spre zona politică și au fost ajutați de Năstase să ardă etapele. Chiar și Bogdan Aurescu a candidat pe listele PSD la alegerile parlamentare din 2004, la fel ca Titus Corlățean și Victor Ponta. Spre deosebire de ei,  Aurescu nu a intrat în legislativ.

Ghinionul de a nu intra ca membru în Parlament i-a dat lui Bogdan Aurescu șansa de a rămâne în zona tehnică a Ministerului de Externe, fiind angajat în această instituție în 1996, iar în 2005, la mai puțin de zece ani de la angajarea sa, devinea secretar de stat.

Vârful carierei sale a fost procesul de la Haga pentru delimitarea platoului continental al Insulei Șerpilor, în diferendul cu Ucraina. Procesul a fost declanșat sub guvernarea Adrian Năstase, în 2004, și tot atunci, Bogdan Aurescu a fost numit Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție.

Procesul a fost câștigat de România în 2009, de către o ECHIPĂ din care au făcut parte: Cosmin Dinescu, James Crawford, Simon Olleson, Daniel Muller și Bogdan Aurescu. Fiecare membru al acestei echipe a susținut  o pledoarie în fața Curții. Bogdan Aurescu a susținut DOAR pledoaria de introducere, care era și cea mai simplă, dar a fost prezentat în mass-media ca marele artizan al acestui proces. Pentru mai multe detalii puteți consulta site: https://www.juridice.ro/36840/haga-romania-ucraina-rezumat-pledoarii-15-septembrie.html

Bogdan Aurescu a lucrat la MAE sub diferite guverne, dar a fost promovat în special de Cabinetele PSD.

Bogdan Aurescu a fost ministru de Externe în Guvernul PSD, condus de Victor Ponta (între noiembrie 2014 și noiembrie 2015).

Imediat după numirea sa în funcția de ministru de Externe în 2014, l-a invitat pe mentorul său Adrian Năstase, proaspăt ieșit de la închisoare unde ispășise 500 de zile pentru corupție, să-i lanseze cartea România și Curtea Internațională de Justiție încă netradusă în limba română (Romania and the International Court of Justice).

În 2015, Ministerul de Externe sub conducerea lui Bogdan Aurescu l-a invitat pe Adrian Năstase – ca fost șef al diplomației române, între 1990-1992, să participe la Consiliul Consultativ al ministerului, din care fac parte foștii miniștrii.

A fost prima invitație publică făcută de un fost membru al PSD pentru Adrian Năstase, care până în 2022 nu poate fi președinte al unui partid și nici nu poate fi ales în funcții publice, potrivit verdictului judecătorilor.

Bogdan Aurescu a este probabil unul dintre cei mai loiali discipoli ai fostului premier Adrian Năstase.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…