Acasă Cultură  Ce s-a discutat, astăzi, la Davos?

 Ce s-a discutat, astăzi, la Davos?

Echipa pentru economie a președintelui Donald Trump a aterizat în Davos, în Elveția, aducând cu ei agenda  „America First”.

Secretarul pentru Trezorerie al SUA, Steven Mnuchin, a schimbat politica predecesorilor săi spunând public că un „dolar mai slab este bun” pentru comerț, ducând olarul la cel mai scăzut nivel în ultimii trei ani.

Secretarul pentru comerț, Wilbur Ross, a bulversat investitorii spunând că un „război comercial” este în curs de desfășurare și Casa Albă a planificat mai multe măsuri în sprijinul exportatorilor săi.

Jocul european

Greii continentului, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, au fost pe val cu discursurile susținute astăzi. Merkel a avertizat cu privire la ”otrava” populismului care determină națiunile să privească în interior, pe măsură ce a făcut caz de abordarea europeană comună a politicilor economice. Macron, urmat-o mai târziu, și a îndeamnat elitele globale să facă eforturi mai mari pentru a reduce inegalitățile care au rezultat din excesele capitalismului mondial. Primul ministru italian, Paolo Gentiloni, a fost, totuși, mai puțin circumspect. El a atacat politica economică a lui Trump pe care a descris-o ca pe o amenințare la adresa creșterii globale, cerând Europei să „joace propriul joc” și să completeze lacunele lăsate de companiile din S.U.A.

Wall Street

Directorii de pe Wall Street s-au încurajat vorbind despre rate mai mari ale dobânzilor, dar cu siguranță,  președintele Federal Reserve, Jay Powell, și omologii săi globali pot întări politica monetară fără să se prăbușească piețele. CEO JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, a reiterat sentimentele sale, spunând că o combinație între o creștere puternică și o inflație puțin mai mare ar lăsa băncilor centrale să aibă o singură opțiune: creșterea ratelor.

Fondurile de investiții

Fondatorul fondului Bridgewater Associates LP, miliardarul Ray Dalio, a spus participanților la Davos că piața obligațiunilor a intrat într-o fază dură și a avertizat că o creștere a randamentelor ar putea declanșa cea mai mare criză pentru investitorii cu venit fix. În timp ce creșterea economică se află în fazele sale de sfârșit, a adăugat el, starea fondurilor ar putea continua să se îmbunătățească pentru încă doi ani. Mediul economic actual este bun pentru acțiuni, dar rău pentru investitorii de obligațiuni, a spus Dalio, prognozând că Federal Reseve System (FED) ar întări politica monetară mai rapid decât a semnalat.

Bancherii îl laudă pe Trump

Președintele Donald Trump va promova la Davos, în discursul de vineri, politicile sale economice.  Trump se așteptă la o primire călduroasă din partea bancherilor americani, inclusiv a directorului executiv al Goldman Sachs Group Inc., Lloyd Blankfein, care a spus că opinia sa despre Administrația Trump este pozitivă. „Îmi plac mult mai multe lucruri decât cele care nu-mi plac”, a spus Blankfein într-un interviu. „Mi-a plăcut foarte mult ceea ce a făcut (Trump) pentru economie și cred că va fi foarte, foarte susținut de sistem”.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…