Acasă Tehnologie Prima navetă spaţială israeliană a ajuns pe Lună. Nu a putut aseleniza din cauza unor defecţiuni tehnice

Prima navetă spaţială israeliană a ajuns pe Lună. Nu a putut aseleniza din cauza unor defecţiuni tehnice

Naveta spaţială israeliană Beresheet s-a prăbuşit în cursul operaţiunii de aselenizare, în urma unor defecţiuni tehnice la motorul principal, iar conexiunea cu naveta s-a întrerupt, informează BBC News.

În cazul unui succes, ar fi fost prima aselenizare cu o navetă spaţială privată, iar Israelul ar fi devenit al patrulea stat din lume care reuşeşte să ajungă pe Lună, după Uniunea Sovietică, SUA şi China.

„Nu am reuşit, dar în mod clar am încercat”, a declarat Morris Kahn, unul din iniţiatorii şi finanţatorii proiectului.

Vehiculul Beresheet (geneză, în ebraică) a fost construit, începând din 2011, de SpaceIL, o organizaţie non-profit din cadrul Universităţii Tel Aviv.

Organizaţia şi-a început activitatea în 2011, pe baza iniţiativei Google Lunar XPrize, care oferea un premiu de peste 20 de milioane de dolari primei organizaţii cu finanţare privată care reuşea să ajungă pe Lună.

Atunci, un grup de trei ingineri a anunţat, în timpul unei conferinţe pe tema spaţiului, că intenţionează să construiască o navetă spaţială care să ajungă pe satelitul natural al Pământului. Declaraţia a atras atenţia miliardarului sud-african Morris Kahn, care s-a oferit să îi finanţeze după ce a aflat că ei nu dispuneau de un buget.

Reprezentanţii SpaceIL nu au ajuns să ia distincţia – care a rămas fără câştigâtor în anul 2018 – dar compania a reuşit să facă rost de fonduri private în valoare de 100 de milioane de dolari. Morris Kahn a contribuit cu suma de 43 de milioane de dolari, iar banii rămaşi au fost acoperiţi din surse private.

Robotul Beresheet, care are 589 de kilograme, a fost lansat pe 21 februarie,cu o rachetă a companiei americane SpaceX.

În timpul operaţiunii, Beresheet a făcut fotografii cu cea mai îndepărtată parte a Lunii, de la o distanţă de 550 de kilometri. Aeronava a efectuat câteva fotografii cu Pământul în timpul zborului spre Lună.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…